Robert Turcescu a fost sincer! Șantaj sau joc operativ? Scenarii fantasmagorice însoțesc dispariția din viața publică a unuia din cei mai cunoscuți ziariști români.

Robert Turcescu a fost sincer! Șantaj sau joc operativ? Scenarii fantasmagorice însoțesc dispariția din viața publică a unuia din cei mai cunoscuți ziariști români.

Am ascultat zumzetul care a însoțit confesiunea lui Robert Turcescu. Am auzit foarte puține puncte de vedere echilibrate, arareori argumentate, scenarii fantasmagorice care implică teze diverse, de la ipoteza șantajului la un joc operativ care ar avea drept scop lansarea dosarului Politicianului 007. Unul din cele mai stupide comentarii a fost făcut de fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, care spunea că livretul militar se dă doar ofițerilor în rezervă, nu celor activi.

Ceea ce este adevărat, numai că nu avea legătură cu cazul în speță. Problema livretului militar prezentat de Turcescu era CNP-ul, diferit de cel real, nu calitatea de ofițer activ sau în retragere a lui Robert Turcescu. Mai ales că ziaristul spusese că “a fost ofițer acoperit”, nu că este activ. Un alt cetățean, fost ofițer de informații, spunea că nu se dau chitanțe de salariu în mână ofițerilor acoperiți. Ceea ce iar este adevărat, dar nu ne-am lămurit dacă atunci când Robert Turcescu a spus că aceste documente i-au fost date în mână, a vrut să spună că cineva i le-a băgat pe sub ușă în urmă cu trei zile sau le-a primit pe parcursul activității de ofițer acoperit.

Încerc să mai explic încă o dată de ce problema CNP-ului este importantă. Livretul militar face parte din documentele oficiale care atestă calitate de cetățean. În el apar datele reale ale oricărui ofițer activ sau acoperit, atunci când este trecut în rezervă. Indiferent câte alte identități a avut, indiferent câte CNP-uri a folosit, în momentul în care trece în rezervă, ofițerul acoperit primește un document cu datele sale reale, de la naștere. 

Problema chitanțelor de salarii este un pic mai complicată, pentru că nu există în metodologia recrutării și colaborării cu ofițerii acoperiți în orice domeniu, posibilitatea ca aceste documente să rămână în posesia lor. Cum ar fi ca soția sau amanta să-i găsească un fluturaș de salariu, despre care nu știa nimic, ca să vă dau cea mai simplă întâmplare posibilă? Ce explicații ar trebui să dea? S-ar duce naibii toată munca de legendare și statutul de ofițer acoperit. De la o hărtiuță. Deci Turcescu nu putea să aibă, dacă se respectau regulile, un asemenea document în posesie. Fluturașul de salariu trebuia doar semnat și returnat imediat ofițerului de legătură, care îl depunea la unitate, într-un mediu securizat.

Ce vreau să spun cu aceste lucruri? Că Robert Turcescu a fost sincer. Atunci când a părut speriat. Cineva i-a dat niște documente care urmau să ateste calitatea sa de ofițer acoperit în presă. Cineva l-a împins spre mărturisire, numai că nu ne-am lămurit asupra motivului. Poate că din această cauză persistă o nebuloasă totală asupra cazului său. Iar aici ar fi datoria lui Robert Turcescu să meargă cu sinceritatea până la capăt. Povestind și alte lucruri decât cele legate de judecata lui Dumnezeu.