Riscurile expunerii la lumină pe timp de noapte. Cum poți preveni tulburările psihice

Riscurile expunerii la lumină pe timp de noapte. Cum poți preveni tulburările psihice Sursa Foto: Arhiva EVZ

Expunerea la lumină pe timp de noapte afectează ceasul corporal intern și crește riscul de boli psihice. Un nou studiu arată cum expunerea la lumină în timpul zilei reduce acest risc.

Oamenii de știință au analizat beneficiile pentru sănătatea mintală atunci când avem parte de lumină solară. În schimb, utilizarea telefonului mobil pe timp de noapte este foarte dăunătoare.

Lumina de noapte, factorul ce poate provoca tulburări mintale

Ceasul nostru corporal intern reglează ciclurile de vigilență și somnolență. Acesta răspunde la schimbările de lumină din mediul nostru.

În timp ce alte indicii, cum ar fi exercițiile, activitatea socială și temperatura pot afecta ritmul circadian, lumina rămâne cea mai puternică influență. Tulburările de ritm circadian sunt o caracteristică comună a multor tulburări psihiatrice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, expunerea la lumină este un factor de risc de mediu modificabil în bolile mintale. Cercetătorii de la Universitatea Monash au condus cel mai mare studiu din lume privind efectul expunerii la lumina diurnă și nocturnă asupra riscului de boli mintale.

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Mental Health, a descoperit o legătură. Această legătură se referă la expunerea la lumină în anumite momente ale zilei și dezvoltarea anumitor probleme de sănătate mintală.

Zi călduroasă de toamnă

Rezultatele studiului și sfaturile experților

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la 86.772 de participanți la UK Biobank. Acesta este un studiu de sănătate pe termen lung din Marea Britanie. Fiecărui participant i-a fost analizată expunerea la lumină. Mai mult decât atât, au fost analizate obiceiurile de somn, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate mintală.

Persoanele expuse la cantități mari de lumină pe timp de noapte aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta depresie. Mai mult decât atât, erau predispuși la psihoză, tulburare bipolară, tulburare de anxietate generalizată și PTSD:

„Evitarea luminii pe timp de noapte și căutarea luminii în timpul zilei ar putea fi un mijloc simplu și eficient, non-farmacologic, de a îmbunătăți în linii mari sănătatea mintală”, au concluzionat cercetătorii.

Legătura dintre lumina pe timp de noapte și tulburările mintale

Este important de reținut că studiul nu a constatat că expunerea la lumină pe timp de noapte cauzează anumite tulburări de sănătate mintală (și invers în cazul luminii din timpul zilei) - ci doar că există o legătură:

„Știm că tulburările psihotice, ca și multe alte tulburări psihiatrice, provoacă modificări ale tiparelor de somn și ale ritmurilor circadiene”, a declarat Dr. Samar McCutcheon, psihiatru în cadrul departamentului de psihiatrie și sănătate comportamentală de la Ohio State University Wexner Medical Center.

„Unele studii au constatat că simptomele psihotice sunt mai grave noaptea sau pot provoca insomnie. Se pare că există o legătură între o schimbare în ritmul circadian natural al unei persoane și creșterea problemelor de sănătate mintală, inclusiv psihoza”, spune ea.