A fost descoperit simptomul comun al adulților care se confruntă cu boli mintale 

A fost descoperit simptomul comun al adulților care se confruntă cu boli mintale  Sursa foto: Sutterstock

Un studiu a scos la iveală faptul că adulții cu boli mintale au o „semnătură” neurologică comună. Acesta se referă la un concept cunoscut sub numele de „factor psihopatologic general” sau factor p, despre care studiile sugerează că este un model de caracteristici psihiatrice observat la pacienții cu tulburări mintale multiple. 

Cu toate acestea, factorul p nu explică dacă aceste modele comportamentale au o bază neurologică, ceea ce înseamnă că pot fi legate de caracteristicile structurale sau funcționale ale creierului. În noul studiu, cercetătorii au creat un corespondent neurobiologic al factorului p pe care îl numesc factor neuropsihopatologic (NP). 

Teste pe creier

Pentru a găsi factorul NP al participanților, cercetătorii s-au bazat pe imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), o tehnică care măsoară activitatea creierului în timp. În timp ce multe studii anterioare au folosit scanări ale creierului efectuate în timp ce participanții erau în repaus, cercetătorii au decis să folosească fMRI luate în timp ce participanții au îndeplinit sarcini comportamentale. Acestea au inclus finalizarea unei sarcini pentru a câștiga o recompensă, cum ar fi bomboane, și o sarcină care a testat capacitatea participanților de a răspunde selectiv la solicitările motorii cu ritm rapid.

Folosind aceste scanări ale creierului, cercetătorii au evaluat modelele de conectivitate funcțională (FC) în creierul adolescenților. Ei au analizat modul în care aceste modele au fost asociate cu simptome comportamentale legate de opt tulburări mintale diferite. Patru dintre tulburări au fost „externalizate” sau tulburări în care comportamentele asociate tind să fie legate de interacțiunile cu ceilalți sau cu mediul înconjurător. Celelalte patru erau tulburări de interiorizare, ale căror efecte tind să fie îndreptate spre interior, spre sine. Acestea au inclus tulburarea de anxietate generalizată, depresia, tulburările de alimentație și fobiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratarea tulburărilor psihiatrice 

În comparație cu cei cu factori NP scăzut sau mediu, participanții cu factori NP au arătat o conectivitate crescută între mai multe zone ale cortexului prefrontal, o zonă din fața creierului implicată în planificare, luare a deciziilor și memoria de lucru. Cercetătorii au descoperit că a avea un factor NP ridicat a fost legat de o variantă genică asociată atât cu ADHD, cât și cu tulburarea depresivă majoră. 

Factorul NP ar putea fi util atât în cercetările viitoare, cât și, eventual, în tratamentul tulburărilor psihiatrice, Stephen Glatt, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea de Medicină, care nu a fost implicat în studiu, a scris într-un e-mail că factorul NP „ar putea deveni unul dintre ingredientele de bază în construirea de noi rețete pentru studiul și tratarea psihopatologiei”, a spus Glatt. Cu alte cuvinte, factorul ar putea fi util atât în cercetarea factorilor de risc pentru boli psihiatrice, cât și pentru evaluarea pacienților în clinică, a spus el, potrivit Live Science.