DJ-ul florilor. Un horticultor din Bihor își crește florile cu muzică
- Veronica Bursașiu
- 21 martie 2025, 23:02

Din 2013, bihoreanul Călin Chișe se dedică florilor. Azi a ajuns unul dintre cei mai cunoșcuți horticultori în județ. Sutele de mii de flori produse în serele sale din Homorog, o localitate aflată la 30 km de Oradea, împânzesc Bihorul, dar și județele limitrofe.
Tratează florile contra stresului cu muzică
Acolo printre flori e universal lui clădit pe pasiunea pentru flori, pe o moștenire primită de la părinți, un credit și pe multă, multă muncă. Își tratează florile într-un mod aparte: cu muzică.Strauss, Mozart, Bach…Sunetul muzicii nu se aude dintr-o sală de concert, ci din serele lui Călin Chișe din Homorog. Auditoriul nu e format din oameni, ci din flori. A aflat despre efectele benefice ale muzicii asupra plantelor dintr-un podcast de horticultură şi a decis să încerce. "La început am fost sceptic, dar am observat apoi că florile sunt mai puţin stresate, se dezvoltă mai bine", spune bărbatul.
Când lucrează în sere, le pune plantelor muzică clasică, în timp ce tatăl lui le tratează cu muzică populară. Horticultorul are însă un principiu pentru a nu stresa florile: nu le pune niciodată manele. Sera e inundată de muzică prin nişte boxe mobile, dar Călin speră ca în viitor florile sale să asculte muzică printr-un sistem audio profesionist. Nici un sacrificiu nu e prea mare pentru florile lui.
Doarme în solarii printre flori
Călin Chise a fost orășean, 25 de ani, înainte de a începe o afacere de familie cu flori. A început cu 2.000 de plante, iar acum a ajuns să comercializeze 100.000 de flori. Panseluțe, petunii, primule, zambile, mușcate, begonii, flori de piatră, gazanii sau crizanteme, toare se bucură de un tratament aparte.”Dacă nu iubești florile nu poți să faci un business. Trebuie să le îngrijești, să le vorbești și chiar să le pui muzică... Trebuie să fii tot timpul între ele, să le dai tratamentele", spune horticultorul.
Adesea în nopțile friguroase doarme în solarii printre flori. Are acolo un pat unde se întide între două reprize când alimentează sistemul de încălzire. Are cinci solarii de câte 4 ari fiecare. În afacerea cu flori lucrezi 12 luni și încasezi șase luni.Fiindcă florile îi aduc liniște, fericire, Călin Chișe ține solariile sale deschise pentru vizitatorii care vor să se bucure de o astfel de experiență.