Riscurile consumului de cafea după ora 17.00! Afecţiunea gravă cu care te poți confrunta: „Acțiunile neterminate sunt ca niște reziduuri!”

Riscurile consumului de cafea după ora 17.00! Afecţiunea gravă cu care te poți confrunta: „Acțiunile neterminate sunt ca niște reziduuri!”Mari branduri de cafea au căzut testul de calitate, în Germania. Sursa foto: flickr.com

Deși mulți ne-am obișnuit să bem cafea pentru a favoriza vigilența, medicii nu recomandă consumul de cofeină după ora 17.00. Iar asta pentru că, de exemplu, una dintre cauzele bolii Alzheimer este suprasolicitarea creierului. Cofeina reprezintă un stimulent, care acționează ca un antagonist al receptorilor de adenozină, o substanță care favorizează somnolența. Cofeina blochează receptorul de adenozină pentru a vă împiedica să vă simțiți somnoros, însă vine la pachet cu câteva riscuri serioase.

Consumul de cafea după ora 17.00 ar trebui să fie interzis, dacă vrem să avem grijă de sănătatea noastră. Profesorul și medicul neurochirurg Vlad Ciurea a atras atenția că suprasolicitarea creierului prin intermediul cofeinei conduce la nevroză de suprasolicitare, denumită și „oboseala creierului”.

Consumul de cafea după ora 17.00 afectează organismul

Cofeina poate afecta organismul foarte repede. Ea atinge un nivel maxim în sânge în decurs de 30 până la 60 de minute. Are un timp de înjumătățire de 3 până la 5 ore. Timpul de înjumătățire este timpul necesar pentru ca organismul să elimine jumătate din medicament. Restul cantității de cofeină poate să rămână în corp pentru o perioadă lungă de timp.

Cafeaua reprezintă 54% din consumul de cofeină din lume. Ceaiul reprezintă 43%. În orice zi, aproximativ 85% dintre americani folosesc produse pe bază de cofeină. Consumul zilnic mediu de cofeină de către adulții din SUA este de aproximativ 300 mg pe zi de persoană, adică de aproximativ trei ori mai mare decât media mondială. Dar este totuși doar jumătate din consumul de cofeină din țările mari consumatoare de ceai, precum Anglia și Suedia.

Cofeina este un produs care are atât efecte pozitive, cât și negative. Aceste efecte depind de cantitatea de cofeină și de momentul în care aceasta este consumată. Medicul neurochirurg Vlad Ciurea nu recomandă consumul de cafea după ora 17.00.

Medicul Vlad Ciurea explică riscurile suprasolicitării creierului

„Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată.

Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.

Iată ce putem da creierului: o melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias), o carte bună, o discuție bună, o emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut, un răsărit de soare. Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele!”, a transmis medicul Vlad Ciurea, într-un mesaj publicat pe una dintre paginile sale de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News