Stațiunea Rimetea, desemnată destinația turistică a anului 2024

Stațiunea Rimetea, desemnată destinația turistică a anului 2024 Sursă foto: Unsplash

Recent, Clubul Presei de Turism FIJET România a anunțat cele 10 destinații care se află în topul celor mai frumoase locuri din țară. Printre acestea se numără și stațiunea Rimetea, care a fost desemnată destinația turistică a anului 2024.

Clubul Presei de Turism FIJET România a anunțat recent cele 10 destinații de top din România pentru anul curent, printre care se numără și stațiunea Rimetea. Evenimentul a avut loc în perioada 15-18 februarie 2024, în cadrul ediției de primăvară a Târgului de Turism al României de la Romexpo, București. Iată care sunt cele 10 destinații și care comună s-a clasat pe primul loc.

Stațiunea Rimetea, destinația turistică a anului 2024

Jurnaliștii Liliana Boioglu și Grig Bute au propus Stațiunea Rimetea din Județul Alba pentru această distincție. Această stațiune a reușit să cucerească juriul competiției datorită peisajelor sale unice, care oferă bucurie atât românilor, cât și turiștilor străini.

„Pe mine zona m-a cucerit. Este un loc în care timpul pare că încremenește, locul ideal unde turistul se poate conecta cu tradițiile și istoria. Rimetea a fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar Muzeul Etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie. Prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și ornamentele complexe și viu colorate ale portului popular local cu multe influențe străine sunt la loc de cinste în acest muzeu situat în clădirea Primăriei. Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local. Cea mai veche casă datează din 1668”, a fost justificarea pe care a făcut-o jurnalista Liliana Boioglu pentru propria nominalizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce stațiunea Rimetea

Grig Bute, vicepreședintele organizației de jurnaliști specializați în domeniul turismului, a explicat că o destinație poate fi nominalizată pentru a intra în topul recomandărilor Clubului Presei de Turism FIJET România în urma următoarelor considerente:

„Este vorba despre felul în care arată, felul în care poate să impresioneze turistul care ajunge acolo. Colegii noștri sunt niște profesioniști, sunt niște jurnaliști de turism, sunt ochii și urechile cititorilor. Merg în zonele respective, creează materiale, scriu despre ceea ce văd, sunt impresionați și probabil că își doresc să revină și atunci din materialele lor reiese că acel loc poate fi o destinație care să ajungă în topul FIJET România”.

rimetea

Sursă foto: Dreamstime

Reacția primarului stațiunii Rimetea

Primarul stațiunii Rimetea și șeful administrației publice locale, Deák-Székely Szilárd-Levente, a recunoscut că meritele reale nu îi revin în întregime, ci naturii, care este responsabilă pentru frumusețea localității.

„Este o onoare deosebită, o recunoaștere majoră, pentru că vorbim aici de 30 de ani de turism în care se vede munca oamenilor care trăiesc în Rimetea, sunt oameni gospodari care au făcut niște porți deosebite, niște cazări foarte bune și sunt gazde foarte ospitaliere. Așa cum am mai spus, sunt două lucruri cu potențial de a atrage turiștii, odată avem acolo un loc minunat cu o stâncă deosebită, dar și arhitectura caselor. Acest sat este deosebit de frumos, aspectul acela alb predominant peste tot atrage turiștii” a mai susținut acesta.

Totodată, Deák-Székely Szilárd-Levente a recunoscut că își va dori să mențină poziția pe care stațiunea a câștigat-o și pentru acest lucru va lua în calcul o strategie de turism care să se axeze pe promovarea autenticității tradițiilor din zonă.

Topul destinațiilor turistice ale României în 2024

Prima poziție în clasament este ocupată de localitatea Rimetea din județul Alba, un sat ardelean care a fost distins cu prestigiosul premiu "Europa Nostra" în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, fiind primul și singurul premiu acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Pe locul al treilea se află Borsec, urmată de Jurilovca pe locul patru, Sulina pe locul cinci, Iași pe locul șase, Vânători-Neamț pe locul șapte, Grădiștea de Munte pe locul opt, Timișoara pe locul nouă și Târgu Mureș pe locul zece.