Stațiunea din România care a cucerit Europa. Are o istorie plină de povești

Stațiunea din România care a cucerit Europa. Are o istorie plină de poveștiSursă foto: Dreamstime

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET, a anunțat topul destinațiilor turistice ale României în 2024. Borsec se află printre acestea, iar topul cuprinde recomandări de obiective sau locații care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024.

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) a realizat un top al destinațiilor turistice din România pentru anul 2024. Borsec se numără printre primele trei astfel de destinații, conform experților din domeniu.

Borsec, în topul destinațiilor turistice ale României în 2024

Conform unei informări din partea Primăriei Borsec, stațiunea Borsec a ocupat locul trei în clasamentul destinațiilor turistice din România pentru anul 2024, realizat de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET).

Prin acest proiect se urmărește să se evidențieze anumite locuri din țară care se disting prin atracțiile turistice deosebite pe care le oferă, locuri în care se desfășoară activități într-un mod eficient și în care oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile lor.

Printre motivele care au determinat FIJET să poziționeze Borsec pe această poziție în clasamentul destinațiilor se numără învățarea stațiunii în ceea ce privește turismul sustenabil și durabil, cu antreprenorii și autoritățile locale punând accentul pe specificul și produsele locale. De asemenea, Borsec găzduiește an de an o serie de evenimente tradiționale, care atrag mii de turiști în zonă.

„Clubul Presei de Turism - FIJET România a demarat, pentru al doilea an consecutiv, o acţiune de identificare a zece destinaţii deosebite din România, pentru a le face şi mai cunoscute, în ţară şi în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naţionale ale FIJET World) şi pentru a premia felul în care arată şi se mişcă turismul din zona respectivă, conform unui comunicat de presă al organizaţiei. Prin acest proiect se doreşte să se atragă atenţia asupra unor locuri din ţară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine şi oamenii merită să fie încurajaţi pentru eforturile depuse. Printre argumentele care au convins FIJET să plaseze Borsec pe  acest onorant loc în clasamentul destinaţiilor este faptul că staţiunea a învăţat ceea ce înseamnă turism sustenabil, durabil, antreprenorii dar şi autorităţile mizând mult pe specificul local şi pe produsele zonei. În acelaşi timp, Borsec găzduieşte, an de an, o serie de evenimente care au devenit tradiţie şi care atrag mii de turişti în zonă", se arată într-o postare pe site-ul primăriei Borsec.

borsec

Sursă foto: Dreamstime

Reacția primarului din Borsec

Conform sursei citate, ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în deschiderea Târgului de Turism al României, iar primarul orașului Borsec, Mik József, a fost prezent la eveniment.

„Această distincţie este extrem de importantă pentru noi. Este o dovadă că munca din ultimii ani îşi aduce roadele. Am subliniat de mai multe ori că lucrăm constant pentru a readuce staţiunea noastră pe harta turistică naţională. Suntem pe drumul cel bun în această privinţă", a declarat primarul, citat în postarea de pe site-ul staţiunii.

Topul destinațiilor turistice ale României în 2024

Prima poziție în clasament este ocupată de localitatea Rimetea din județul Alba, un sat ardelean care a fost distins cu prestigiosul premiu "Europa Nostra" în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, fiind primul și singurul premiu acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Pe locul al treilea se află Borsec, urmată de Jurilovca pe locul patru, Sulina pe locul cinci, Iași pe locul șase, Vânători-Neamț pe locul șapte, Grădiștea de Munte pe locul opt, Timișoara pe locul nouă și Târgu Mureș pe locul zece.

borsec

Sursă foto: Dreamstime

Povestea stațiunii Borsec

Istoria locului cunoscut sub numele de "Perla Carpaților" își are originile în anul 1803, când un austriac pe nume Valentin Gunther a ajuns aici pentru a urma un tratament la băile termale și se spune că ar fi fost vindecat miraculos de o afecțiune considerată incurabilă.

La întoarcerea sa în Viena, Gunther i-a sugerat unui rudă să înceapă împreună comerțul cu apa adusă de la Borsec. Astfel, cei doi au închiriat terenuri în imediata apropiere a Borsecului, mai precis în comunele Lazărea și Ditrău, pentru a iniția afacerea.

În 1804, membrii familiei Gunther au semnat un contract pe o durată de 28 de ani și au demarat construcția unei fabrici de sticlă în scopul îmbutelierii apei minerale.

Producția a început în 1806, iar în acel an au fost îmbuteliați mai mult de 3 milioane de litri de apă minerală. Un aspect deosebit de interesant este că apa îmbuteliată provenea exclusiv de la izvoarele 1 și 2, iar procesul de îmbuteliere avea loc doar în zilele însorite, când presiunea atmosferică era cea mai mare, ceea ce contribuia la un conținut ridicat de dioxid de carbon.

A urmat apoi o perioadă de apogeu pentru Borsec, localitatea transformându-se într-o stațiune de lux la sfârșitul anilor 1800, fiind recunoscută pentru proprietățile benefice ale apelor minerale.

Ne puteți urmări și pe Google News