Producătorul de armament Rheinmetall vine în România. Investiție în industria locală de război

Producătorul de armament Rheinmetall vine în România. Investiție în industria locală de războiTancurile Leopard sunt printre cele mai puternice din lume. Sursa foto: Twitter

Unul dintre cei mai importanți producători de armament din Europa intră pe piața românească odată cu preluarea unei uzine de vehicule militare. Germanii de la Rheinmetall produc, între altele, tunurile montate pe tancurile Leopard, unele dintre cele mai puternice din lume.

Rheinmetall, producătorul german de armament, a anunţat că a preluat un pachet de 72,5% din acţiunile uzinei de vehicule Automecanica Mediaş. Prin această tranzacție, germanii care produc, între altele, tunurile pentru tancurile Leopard, își extind capacitățile în Europa Centrală și de Est.

Rheinmetall vine în România

Prin această achiziţie, producătorul german de armament intenţionează să-şi extindă capacităţile de producţie şi mentenanţă. Până la acest moment nu au fost oferite detalii cu privire la aspectele financiare, conform agenției de presă DPA.

Prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german va deţine o participaţie majoritară la compania românească. Noua unitate de producție va opera sub denumirea Rheinmetall Automecanica SRL. Restul acţiunilor la Automecanica Mediaş vor rămâne la investitorii privați implicați în această companie.

Automecanica Mediaş, preluată de Rheinmetall, este un producător local de vehicule speciale şi trailere pentru piaţa civilă şi militară. Uzina urmează să joace un rol important în mentenanţa vehiculelor de luptă occidentale livrate Ucrainei. De asemenea, din România va fi asigurat suportul logistic pentru echipamentele care ajung pe fronturile ucrainene.

Sediul companiei

Sediul administrativ al companiei din Düsseldorf-Derendorf, Germania Sursa foto: Eikipedia

Producătorul tancurilor Leopard

Cu sediul la Dusseldorf, vestul Germaniei, Rheinmetall produce mai multe echipamente militare importante. Între altele printre altele tunul pentru tancurile Leopard 2, utilizate de mai multe armate din Europa. Acest tip de tanc operează și pe frontul din Ucraina, în războiul contra Rusiei. De asemenea, germanii sunt producătorii Panzerhaubitze 2000, un obuzier care este folosit de armata ucraineană.

Odată cu creșterea cheltuielilor de apărare, compania germană a obținut rezultate economice record, în urmă cu un an. În luna martie 2023 acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX. Acesta se bazează pe cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de valori de la Frankfurt.

De la invadarea Ucrainei, de către Rusia, şi până în prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall, producător de tancuri, muniţie şi alte echipamente militare, s-a triplat.

În prezent, valoarea de piaţă a producătorului german a ajuns la aproximativ 10,5 miliarde de euro. Compania are 34.000 de angajați în 139 de locații la nivel mondial și a realizat vânzări de 6,4 miliarde de euro în 2022. Profitul operațional înregistrat de companie ajunge la 754 de milioane de euro în 2022.

PzH 2000

PzH 2000 Sursa foto: Wikipedia

Colaborare Rheinmetall și Automecanica Mediaș

Cele două companii producătoare de echipament militar au început să colaboreze în anul 2022. Împreună operează un centru de întreținere pentru vehicule militare la Satu Mare. Producătorul german Rheinmetall mai este prezent în Ungaria și Lituania.

În luna decembrie, Rheinmetall a semnat un contract de 328 de milioane de euro cu Armata Română.

Caroseriile și remorcile produse la Mediaș vor completa gama de camioane logistice produse de firma germană.

Automecanica Mediaș a prezentat în toamna trecută, la Bruxelles, prototipul propriu de autobuz electric, fabricat în România. Compania mai are în plan producția de tramvaie, trenuri electrice și trenuri de metrou.