Rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia, respins de Parlamentul European

Rezultatul alegerilor parlamentare din Georgia, respins de Parlamentul EuropeanAlegeri în Georgia Sursa foto: X

Parlamentul European, aflat în sesiune plenară la Strasbourg, a respins joi rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia, care au avut loc la sfârșitul lunii octombrie, solicitând organizarea unui nou scrutin legislativ în termen de 12 luni.

Parlamentul European nu recunoaște rezultatul alegerilor din Georgia

Într-o rezoluție adoptată cu 444 de voturi pentru, 72 împotrivă și 82 de abțineri, Parlamentul European afirmă că alegerile din Georgia „nu au îndeplinit standardele internaționale”.

Eurodeputaţii condamnă „încălcările electorale grave şi frecvente” raportate în timpul alegerilor din 26 octombrie, revendicate de partidul Visul Georgian, care este acuzat de o tendinţă autoritară pro-rusă.

Membrii Parlamentului European subliniază existența unor „cazuri confirmate de intimidare, manipulare a voturilor și blocarea urnelor” de vot. De asemenea, ei resping „orice recunoaștere a rezultatelor” acestor alegeri, considerându-le o „manifestare a regresului democratic continuu” din Georgia, pentru care partidul aflat la putere poartă întreaga responsabilitate.

Parlamentul European nu recunoaște rezultatul alegerilor din Georgia. Sursa foto: europarl.europa.eu

PE cere sancțiuni împotriva unor lideri georgieni

Votul din 26 octombrie a fost contestat de opoziția pro-occidentală și de președinta Salome Zurabișvili, care a solicitat Curții Constituționale anularea rezultatelor.

Parlamentul European cere Uniunii Europene să impună „sancţiuni personale” împotriva unor lideri georgieni, printre care premierul Irakli Kobahidze, primarul capitalei Tbilisi şi secretarul general al partidului Visul Georgian, Kaha Kaladze, preşedinta Parlamentului georgian, Şalva Papuaşvili.

Eurodeputaţii îşi manifestă, de asemenea, susţinerea pentru preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, apreciind măsurile adoptate pentru a readuce ţara pe calea democraţiei.

Mai mult, mai cer „eliberarea imediată din motive umanitare” a fostului preşedinte pro-occidental Mihail Saakaşvili, care se află în prezent în detenţie.

Parlamentul European critică vizita lui Viktor Orban

În concluzie, Parlamentul European a condamnat vizita premierului Viktor Orban, care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, subliniind că aceasta reprezintă o „încălcare a pozițiilor UE” și că liderul ungar „nu a vorbit în numele Celor 27”.

În ciuda opoziției și a numeroaselor proteste, noul Parlament georgian a desfășurat în această săptămână prima sesiune, stabilind că următoarele alegeri prezidențiale, care vor fi organizate prin vot indirect, vor avea loc pe 14 decembrie.

În decembrie anul trecut, Georgia a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor reglementări inspirate din legislația rusă, care vizează valorile familiale și influența străină, scrie europarl.europa.eu.