Vrăjitoarele au fost în centrul atenţiei săptămâna trecută. După ce, luni, au forţat intrarea în Parlament pentru a-l lua la rost pe deputatul Nicu Păun, care vrea să le ia obiectul muncii, marţi a fost declanşată acţiunea "Ghiocul". Poliţiştii şi procurorii au percheziţionat 13 locuinţe ale vrăjitoarelor din Bucureşti şi Ilfov, care ar fi înşelat mai multe VIP-uri cu sute de mii de euro şi mai multe bunuri. În top s-ar afla Oana Zăvoranu. Ea ar fi lăsat la vrăjitoare 450.000 de euro. După aceste evenimente a revenit în actualitate o propunere legislativă, care să interzică această practică.
 Deputatul de Timiş Alin Florin Popoviciu a declarat, pentru Evenimentul Zilei, că o propunere legislativă de interzicere a vrăjitoriei va fi prezentată Parlamentului imediat după Sărbătorile de iarnă: „E timpul să ştim adevărul cu toţii. Vrăjitoarele care practică magia albă sau neagră prezintă un pericol pentru societate, iar vrăjitoria trebuie izolată. Împreună cu mai mulţi colegi vom înainta Legislativului, spre dezbatere, proiectul de lege de interzicere a vrăjitoriei: aceasta înseamnă că lucrăm la el în decembrie şi ianuarie, iar în februarie 2012 va fi înaintat spre aprobare”, a spus el.
„În circumscripţia mea electorală, două aşa-zis prezicătoare trăiesc foarte bine pe naivitatea clienţilor”
Iniţiativa lui Popoviciu vrea să lase „pe piaţă” doar prezicătoarele care ghicesc în cărţi, bobi sau alte „medii”, în timp ce practicantele magiei ar urma să fie urmărite în Justiţie. „Nu mi-a crescut niciun corn în frunte, nu m-am transformat în broască râioasă şi nu mă tem de aceste vrăjitoare, chiar dacă am avut colegi care, la votarea precedentului proiect de lege- cel care dorea impozitarea vrăjitoriei- nu au mai votat fiindcă le-a fost frică”, ne-a mai declarat Popoviciu.
 Polemica referitoare la intrarea în legalitate a unei străvechi ocupaţii de pe meleagurile mioritice a început în primăvara lui 2010, când Popoviciu a declarat că va susţine urmărirea penală a vrăjitoriei în general, şi a magiei, în special. Ulterior, până în toamna lui 2010, iniţiativa a suferit unele modificări.
Popoviciu şi susţinătorii săi au spus, iniţial, că vor cere ca vrăjitoarele să fie trimise în judecată dacă previziunile lor nu se adeveresc sau dacă nu vor folosi chitanţa şi factura fiscală la primirea banilor de la clienţi. „Multe dintre aceste vrăjitoare sunt foarte bogate fiindcă nu plătesc taxe şi impozite. Chiar eu, în circumscripţia mea electorală, cunosc vreo două aşa-zis prezicătoare, care trăiesc foarte bine pe naivitatea clienţilor”, ne-a spus deputatul.
"Prezicător" e ocupaţie
Practic, la acel moment, se dorea ca desfiinţarea vrăjitoriei să fie înlocuită cu impozitarea sa. Ulterior, la Senat, parlamentarii au respins iniţiativa de impunere a unui „bir pe vrăjitorie”. „Le-a fost frică, de aceea nici nu au susţinut legea”, ne-a explicat parlamentarul.
Ca o palidă compensaţie, Guvernul a aprobat, la finele lunii decembrie 2010, o hotărâre aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, prin care era reglementată funcţia de "prezicător" în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Simpla introducere a unei noi meserii nu era, însă, suficientă, pentru ca tagma prezicătorilor, vrăjitoarelor să înceapă să contribuie la sistemul public de asigurări sociale.
 De-a lungul anului 2011,legea a reapărut pe frontonul Legislativului, dar total modificată: acum nu se mai doreşte tolerarea cu impozitare a vrăjitoriei, ci pedepsirea.
„Românii nu pot fi vrăjitori, asta e pentru ţigani”
 Vrăjitoria, prin esenţa sa, este o îndeletnicire exclusivistă a comunităţilor de romi. În general dezbinate, vrăjitoarele au început să strângă rândurile în ultimul timp, după demersurile deputatului Popoviciu. S-au înfiinţat organizaţii „profesionale” ale vrăjitoarelor, iar reprezentante ale breslei au început să emită comunicate cu pretenţii de „soluţii ale problemei”.
Concluzia unanimă a fost că interzicerea vrăjitoriei nu este posibilă deoarece acest lucru ar însemna desfiinţarea „tradiţiei”, iar impozitarea nu poate fi aplicată fiindcă este o îndeletnicire care nu oferă câştiguri constante. Mai mult, după susţinerile unor vrăjitoatre precum Veronica de la Moreni- Dâmboviţa, chiar clienţii nu ar dori facturi şi chitanţe de la prezicători.
„Românii nu pot fi vrăjitori, n-au har, asta e doar pentru ţigani, e cea mai veche meserie, ei nu ştiu ritualurile de vrăji pe care le făceam cu mama mea, cu bunica mea, pe balta Râioasa”, ne-a declarat vrăjitoarea Veronica, ce se mândreşte că este „testată de Ion Ţugui şi autorizată”.
„Nu ştie cu cine se pune”
 O întrebăm cine a autorizat-o. „Primăria”, zice ea. „Am certificat de la primărie cum ai avea de la magazin. Noi avem har, avem putere. Cea mai rapidă vrajă care am făcut-o, întrebaţi? Păi, am adus un bărbat la nevastă în 12 ore! Nu l-aş transform eu pe domnul deputat care vrea legea asta în nimic, că nici nu-i posibil aşa ceva. L-aş transforma în om simplu. Deputaţii nu ştiu cu cine se pun. Cum să fiu de acord cu legea asta? E cum s-ar da o lege ca şi dvs. să nu mai lucraţi. Noi avem persoane rezolvate. Sunt şi escroci printre noi, e-adevărat, dar cinci degete la o mână nu seamănă între ele. Asta cu chitanţele, să vă spun eu. La început rupeam chitanţe, dar nu voiau ele, femeile care veneau la mine, să le dau. Le era teamă să nu le găsească soţii, amanţii chitanţele alea. Păi, chiar acum am la mine patru bărbaţi şi trei femei”, a venit răspunsul.
CITIŢI ŞI:

  • Dosarul Vrăjitoarelor sau cum dă Tribunalul Ilfov liber la înşelat creduli
  • Oana, Tudy şi Pepe: vrăji pentru ménage à trois!
  • Vrăjitoarele fac magie pe internet. Melisa, colegă de facultate cu Harry Potter
  • Deputatul Nicolae Păun, iniţiatorul unui proiect de lege care interzice practicile oculte în România: Viagra combate orice vrajă!