Revoltă în Franța, cu magazine vandalizate și atacuri. Minciuna pensiilor de la stat i-a înfuriat pe oameni

Revoltă în Franța, cu magazine vandalizate și atacuri. Minciuna pensiilor de la stat i-a înfuriat pe oameni Sursa foto: EPA/TERESA SUAREZ

Joi a fost o nouă zi de proteste și greve masive în Franța. Oamenii au înțeles în ce fel sunt mințiți de politicieni cu privire la pensiile de stat, sistem care a funcționat doar atât timp cât populația era în creștere accelerată, iar acum este în faliment, așa că președintele Macron încearcă, prin lege, să le dea cât mai puțini bani ca pensie celor care au contribuit o viață întreagă.

Joi a fost a nouă zi de proteste și greve în Franța Au fost blocate depozite de petrol, stații de incinerare a gunoiului, gări, aeroporturi, școli și licee. Totul s-a întâmplat din cauza reformei pensiilor anunțate de președintele Emmanuel Macron.

Oponenții proiectului privind legea pensiilor au vandalizat magazinele, au distrus mașinile și au atacat alte persoane. În Bordeaux, ușa primăriei a ars în flăcări. Și la Paris, coșurile de gunoi care s-au adunat de aproape trei săptămâni sunt folosite drept combustibil pentru sute de focuri. Emmanuel Macron a încercat să calmeze spiritele, dar fără rezultat, potrivit știritvr.

La Paris, 120.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a noua zi consecutiv. Premierul Franței, Elisabeth Borne a spus că este dreptul oamenilor să protesteze, dar să nu facă ravagii în oraș. „Demonstrarea și exprimarea dezacordurilor este un drept. Violența și degradarea la care am asistat astăzi sunt inacceptabile. Toată recunoștința mea față de poliție și forțele de salvare”, a scris Elisabeth Borne, pe o rețea de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Au vrut să ardă primăria

Și primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, a declarat că protestatarii au încercat să distrugă primăria și că au vandalizat mai multe mașini aflate în zonă.

„Deplâng orice act de violență. Dreptul de a demonstra este un drept constituțional, de a jefui nu este. Cum vă așteptați să nu condamn în termenii cât mai puternici astfel de acte de vandalism și jefuiri? Din punct de vedere psihologic, mă simt foarte șocat, foarte șocat de această inițiativă, cred ca tot personalul municipal și aleșii orașului Bordeaux care nu înțeleg acest act de vandalism. Suntem în curs de organizare pentru a păzi intrarea în primăria din Bordeaux în această seară, iar mâine vom face demersuri pentru a o consolida și a o pune în funcțiune cât mai curând posibil”, a scris primarul Pierre Hurmic, tot pe o rețea de socializare.