Reuters aminteşte cum ofiţerul de marină comercială a fost înscris "de nevoie" în Partidul Comunist şi şi-a câştigat renumele pentru că a condus cel mai mare vas al României, la doar 32 de ani. Nu este uitată nici prestaţia sa ca ministru la Transporturi din anii ’90, când "a condus privatizarea flotei mari, dar ruginite, a României".
Plusuri: prestaţia ca primar şi preşedinte
Urmează etapa primăriei Bucureşti, când, în 2000, Băsescu a fost ales cu o "majoritate zdrobitoare", având drept simbol de campanie un ardei iute roşu – o declaraţie de intenţii privind claritatea viitorului primar, susţine Reuters.
Jurnaliştii trec la plusuri priorităţile sale edilitare: chioşcurile stradale ridicate, încercarea de a soluţiona problema câinilor comunitari, inclusiv războiul cu organizaţiile pentru protecţia animalelor, în frunte cu actriţa Brigitte Bardot.
Prestaţia sa prezidenţială, începe, conform Reuters, cu promisiunile din 2004 de reformă a clasei politice "întunecoase". Sunt menţionate, la realizări, deschiderea arhivelor fostei Securităţi în 2005, condamnarea comunismului. În paralel, Băsescu este scos de pe lista celor care au colaborat cu poliţia secretă comunistă.

EBA şi consideraţiile rasiste, motiv de scădere a popularităţii
Şi-a depăşit rolul de "conducător fără autoritate" şi a suportat, în 2007, consecinţele: suspendarea sa din funcţie de către Parlament. Referendumul care a urmat i-a dat câştig de cauză: trei sferturi dintre români s-au opus debarcării sale din prima funcţie în stat.

La capitolul eşecuri, Reuters pune scăderea popularităţii preşedintelui, atât pe seama efectelor crizei economice şi măsurile de austeritate luate, cât şi pe seama comportamentului său concretizat printr-o serie de remarci rasiste şi susţinerea fiicei sale, o fidelă a cluburilor de noapte, pentru un mandate de europarlamentar pe listele PDL.
Liberalismul nu există în USL. Opoziţia, percepută în întregime de stânga
În relaţia cu Guvernul, Reuters precizează că, sub mandatele lui Băsescu, pe la Palatul Victoria s-au perindat şi căzut trei guverne, ultimul fiind Cabinetul Boc, în urma demisiei premierului, survenită pe 6 februarie, după protestele de stradă împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvern.
În opinia acestei agenţii de presă, înlocuirea lui Emil Boc cu fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar constitui o tatică de maximizare a şaneselor electorale ale PDL la viitoarele alegeri parlamentare, pe fondul prognosticurilor şi sondajelor care indică o victorie a Opoziţiei, pe care Reuters o consideră în întregime de stânga.