Evenimentul Zilei > Justitie > REŢEUA JUDECĂTORILOR ŞPĂGARI. Fostul deputat PSD Iosif Armaş, unul din mituitorii judecătorului Mircea Moldovan
REŢEUA JUDECĂTORILOR ŞPĂGARI. Fostul deputat PSD Iosif Armaş, unul din mituitorii judecătorului Mircea Moldovan

REŢEUA JUDECĂTORILOR ŞPĂGARI. Fostul deputat PSD Iosif Armaş, unul din mituitorii judecătorului Mircea Moldovan

Detalii inedite din referatul DNA de arestare preventivă a celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi de fapte de corupţie în dosare de insolvenţă a unor companii. CAB a admis ieri seară propunerea de arestare preventivă formulată de DNA pentru Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII civilă, însă decizia nu este definitivă, iar cei patru judecători au făcut contestaţie.

Judecătorul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucureşti, arestat marţi pentru corupţie, a primit ca mită, printr-un intermediar, un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel) de la fostul deputat PSD Iosif Armaş, în schimbul ajutorului dat de magistrat într-un dosar de insolvenţă.

În referatul trimis în instanţă, DNA arată că judecătorul Moldovan a primit mită de la mai multe persoane, iar printre intermediari se afla şi fiul său, Mircea Constantin Moldovan, până de curând consilier al unui secretar de stat în Ministerul Economiei.

Şpaga dată prin intermediul fiului

Potrivit DNA, judecătorul Mircea Moldovan, personal sau prin intermediul fiului său, Mircea Constantin Moldovan, respectiv a nepotului său, Augustin Sergiu Moldovan, a pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător sindic, pe care le-a pus la dispoziţia lichidatorilor judiciari Monica Angela Borza, din cadrul SC Activ Lichidator IPURL Bucureşti şi Ilie Preda (SC Rodicom IPURL Bucureşti).

Firma Argirom

Astfel, cu privire la dosarul nr. 43077/3/2007, având ca obiect procedura de insolvenţă a SC Argirom International SA controlată de I.A. (n.r. Iosif Armaş), la data de 18 ianuarie 2013, Monica Borza i-a relatat judecătorului Moldovan că Iosif Armaş a desfăşurat o serie de acţiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Judecătorul Moldovan i-a comunicat administratorului judiciar că hotărârea AGA este lovită de nulitate şi a sfătuit-o pe Monica Borza să lanseze o invitaţie de participare adunării creditorilor pentru data de 22 ianuarie 2013, inclusiv lui Iosif Armaş.

În contextul în care Monica Borza i-a comunicat lui Iosif Armaş intenţia creditorilor înscrişi în dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipată a acestora, anterior datei de 8.12.2012, acesta din urmă i-a transmis Monicăi Borza că îi va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel), solicitându-i ca jumătate să-i revină judecătorului Mircea Moldovan.

Anchetatorii mai arată că, la data de 13.12.2012, prin intermediul unui şofer de la SC Argirom International SA, Monica Angela a primit la domiciliul său, unde se afla şi judecătorul Moldovan, mai multe pachete.

În schimb, Monica Borza i-a trimis lui Iosif Armaş mai multe documente folosite în dosarul de insolvenţă, iar la data de 12.12.2012, judecătorul Moldovan, care face parte din completul de judecată privind contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor faţă de SC Gea International Developement SRL din dosarul nr. 6099/3/2012, având ca obiect procedura insolvenţei acestei societăţi comerciale şi în care a fost desemnat lichidator RVA Insolvency Specialists SPRL, i-a relatat Monicăi Borza demersurile făcute în această procedură, în scopul contracarării unor acţiuni viitoare.

De asemenea, la data de 10 ianuarie 2013, judecătorul Moldovan i-a comunicat Monicăi Borza şi modalitatea de înscriere a SC Gea International Developement SRL la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari.

Tot în referatul DNA se arată că în ziua de 8 mai 2013, judecătorul i-a solicitat administratorului SC Argirom International SA (aflată în procedură de insolvenţă) suma de 3.000-4.000 lei pe care să-i trimită la Reghin, pretinderea fiind justificată de magistrat prin aceea că urmează să se deplaseze la Viena pentru efectuarea unui consult medical.

La data de 18 iunie 2013, Iosif Armaş l-a contactat pe judecătorul sindic Mircea Moldovan şi i-a comunicat faptul că îi va trimite 'prima tranşă' prin intermediul unei persoane 'Dragoş'.