Rețeta perfectă a unui ingredient esențial pentru ciorbă. Cum puteți face un borș acru în câțiva pași simpli
- Nicolae Comănescu
- 28 ianuarie 2023, 09:20
Borșul este nelipsit la majoritatea ciorbelor și are un efect curativ asupra organismului. Chiar dacă se găsește peste tot în comerț, este mult mai bun făcut în casă, mai ales că se obține fără mari bătăi de cap.
Un ingredient omniprezent în orice ciorbă făcută mai ales în Moldova și Muntenia este borșul. Lichidul fără de care acest preparat, fie că este de cartofi, perișoare, pui sau legume, nu ar avea „sare și piper”. Gospodinele încă își mai fac propriul borș în gospodărie, la fel ca pe vremuri, chiar dacă industria alimentară acoperă de mulți ani și această necesitate a românilor.
Borșul se găsește acum în orice supermarket sau magazin de cartier, la sticlă sau la pungă și este ieftin, prețul oscilând între 2-3 lei. E drept, borșul făcut în casă este mult mai gustos și transformă radical orice ciorbă. Această substanță se bazează pe un procedeu simplu, cel de fermentare a tărâțelor de grâu. Ele intră în combinație cu alte substanțe ce le asigură fermentare și rezultă în acest mod huștele.
Borșul are proprietăți curative și este un probiotic natural care conține vitaminele B, D și H. Huștele sau drojdia de borș se pot face de la zero sau pot fi împrumutate de la un vecin.
Rețeta pentru un borș delicios este simplu
Ele se pun într-un borcan care în prealabil a fost foarte bine spălat.
Apoi, se adaugă tărâța de grâu și făina de porumb.
Se toarnă 300 - 400 de mililitri de apă, nu mult, doar cât să poată fi amestecate sub forma unei paste omogene.
Se adaugă crenguțe de vișin, frunze de leuștean sau cimbru.
Urmează pasul în care se pun la fiert 2,5 litri de apă, care este lăsată să dea în câteva clocote. Apoi, se ia de pe foc și se lasă la răcit timp de 5-10 minute.
Lichidul se toarnă în borcan, iar conținutul se amestecă foarte bine.
Borcanul se acoperă cu un capac, dar la acest proces trebuie să nu faceți greșeala de-a înfileta. Gura nu trebuie închisă etanș.
Apoi, peste vasul respectiv se pune un prosop și se lasă la răcit și acrit.
Se gustă a doua zi, iar dacă a rezultat un conținut suficient de acru, borșul se filtrează, se pune în sticle, iar acestea trebuie să ajungă în frigider.
Procedeul poate continua cu huștele care au rămas, de 2-3 ori, conform lecturisiarome.ro.