Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
- Iulia Moraru
- 30 noiembrie 2023, 18:55
Pe lângă mici, fasolea cu ciolan reprezintă una dintre bucuriile gastronomice ale zilei de 1 Decembrie, ocazia în care românii își răsfață simțurile cu deliciile tradiționale.
Rețetă de fasole cu ciolan. Acest preparat are diverse moduri de preparare, în funcție de bucătar. Rețeta jurnalistului specializat în gastronomie, Radu Anton Roman, preluată din paginile lucrării sale „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, face senzație.
Festin Românesc de Ziua Națională. Rețetă de fasole cu ciolan
Pentru această rețetă aveți nevoie de mai multe ingrediente, iar respectarea pașilor indicați va face ca gustul preparatului final să fie cel dorit.
- 300 g pastramă afumată gâscă
- 200 g costiță afumată
- 300 g cârnăciori de porc afumați
- o lingură untură gâscă
- o ciolan afumat de porc 500 g
- două linguri măduvă
- o ardei gras
- două cepe
- doi morcovi
- două foi dafin
- trei legături mărar
- o legătură tarhon
- un pahar vin alb dulce
- 200 ml bulion gros de roșii
- cinci căței usturoi
- o linguriță paprika
- o lingură pastă ardei
- piper boabe
- un kg fasole albă cu bob mare.
Mod de preparare
- Seara, fasolea se pune la înmuiat în apă rece.
- Dimineața, se adaugă ciolanul, pastrama și fasolea într-un vas cu apă, împreună cu boabe de piper și paprică.
- Se fierb temeinic în trei litri de apă, având în vedere că nivelul trebuie să scadă semnificativ.
- Cârnații și costița se taie în bucăți. Ceapa, ardeiul și morcovii se rad. Usturoiul și tarhonul se toacă fin.
- Toate ingredientele pregătite sunt adăugate în timpul procesului de gătire pentru a completa aroma și gustul preparatului.
„După o oră – o oră și un sfert, se scoate ciolanul din fiertură și se lasă să se răcească puțin”, a explicat scriitorul.
„Se pun în fasole o jumătate de oră la fiert molcomit pe marginea plitei ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprica, pasta de ardei, vinul (se amestecă des, să nu se prindă). Se dezosează ciolanul, se taie carnea și șoricul îmbucături, se pun în fiertură”.
Secrete pentru o rețetă de fasole cu ciolan uimitoare
- La jumătatea intervalului, introduceți cârnații și bulionul de roșii, lăsându-i să fiarbă la foc mic timp de încă douăzeci de minute.
- Lichidul se va reduce, transformându-se într-un sos remarcabil și extrem de gustos. Nu uitați să amestecați.
- Dacă este necesar, ajustați consistența sosului adăugând apă fierbinte, astfel încât să obțineți aproximativ jumătate de litru de lichid dens.
- Mărarul este tocat și adăugat pentru a completa aromele și gustul preparatului.