Pe lângă faptul că mâncărurile cu urzici sunt gustoase, ele conțin vitaminele A, C, K, maganeziu, fier, calciu, potasiu, sodiu, antioxidanți, iar toate aceste proprietăți nutritive le situează în topul alimentelor care ar trebui consumate la început de primăvară.
Cel mai des consumăm urzicile în ciorbă sau sub formă de piure, dar în combinație cu humusul, care are un conținut ridicat de fibre și proteine, poți prepara o gustare sanătoasă și săracă în calorii, ideală pentru a fi consumată în perioada postului sau atunci când ții o dietă.
Mai mult, urzicile ajută la detoxifierea organismului, acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea rapidă a toxinelor din corp. Pentru că sunt bogate în fier și magneziu, urzicile pot trata anemia și mai mult decât atât, acestea au capacitatea de a întări sistemul imunitar, un motiv în plus pentru a le consuma în timpul primăverii, atunci când riscul de îmbolnăvire este mai ridicat.
Humus cu urzici
Trebuie să profităm cât mai mult de sezonul urzicilor și le folosim în cât mai multe rețete. De această dată vă prezentăm o reţetă uşor de făcut. Se curaţă urzicile, se opăresc și se pregătește cu ele un humus cu urzici.
Pentru a prepara această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
-70 g urzici (aproximativ 4 mâini)
-Zeama de la o lămâie
-3 lingurițe de pastă de susan
-2 linguri ulei de măsline
-2 caței de usturoi
-1⁄2 linguriță chimion
-1 cutie de năut
-Aquafaba (apa din conserva de năut) şi sare după gust.
Cum se prepară această reţetă delicioasă
Curățați urzicile, le spălați în mai multe ape reci și le opăriți pentru aproximativ 30 de secunde, apoi le lăsați la scurs.
Într-un blender puneți boabele de năut, urzicile, pasta de susan, ulei, usturoi, sare, câteva linguri de aquafaba pentru a subția compoziția, chimion și zeamă de lămâie după gust.
Mixați 3-4 minute sau până când pasta de humus a devenit fină. Dacă aveți în congelator cuburi de gheață, puneți 2-3 în timp ce mixați, humusul devine mai fin, potrivit cumvaplace.ro.
Nutriționista Mihaela Bilic, despre beneficiile consumului de urzici
Deși sunt niște frunze, 40% din greutatea uscată a urzicilor este reprezentată de proteine. Urzicile au mai multe proteine decât soia și, chiar dacă sunt proteine vegetale, conțin 8 din cei 9 aminoacizi esențiali. Nu degeaba numim urzicile un tonic de primăvară, cu 100g mâncare de urzici primim proteine cat dintr-o friptură și acoperim 100% din doza zilnică de calciu și fier, de 4 ori doza de vit. C și de 6 ori doza de vit. A (betacaroten).
Se spune că putem alunga toate bolile cu 3 porții de urzici, deci profitați!! Se știe despre urzici că sunt antianemice, imuno-stimulante, alcalinizante (au mult potasiu), anti-inflamatorii și cu acțiune diuretică. Mai rămâne să aflăm că distrug și virusul gripal și le ridicăm la rang de iarbă de leac, a explicat Mihaela Bilic.