Rețetă de fasole bătută cu ceapă călită. Se prepară și în cele mai faimoase restaurante
- Emma Cristescu
- 12 februarie 2024, 08:59
Gospodinele pot prepara o rețetă de fasole bătută cu ceapă călită ca în Banat. Nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente pentru a face o mâncare delicioasă, ci doar de câteva, dar de calitate.
Rețeta de fasole bătută cu ceapă călită ca în Banat se prepară foarte ușor și cu doar câteva ingrediente, printre care:
400 de grame de fasole uscată (albă) opțional, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu 2-3 căței (mari) de usturoi 2 cepe mari, tăiate peștișori 40 ml. ulei de floarea soarelui (2 linguri de supă, mari) opțional, 40 de ml. de ulei de semințe de dovleac (dacă nu aveți, se poate substitui cu ulei extravirgin de măsline sau se poate mări cantitatea de ulei de floarea soarelui) 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, bine aromată sare și piper după gus
Rețetă de fasole bătută ca în Banat
Se spală fasolea bine în trei ape reci, se scurge și se pune într-un castron mare. Se acoperă fasolea cu apă rece, curată, și se lasă la umflat aproximativ 12 ore. Se pune fasolea într-o cratiță și se acoperă cu apă proaspătă. Apa trebuie să depășească boabele de fasole. Se adaugă și 1 linguriță cu vârf de bicarbonat. Acesta ajută mult la înmuierea fasolei și face ca pielițele care învelesc boabele să fiarbă și ele mai ușor.
Acum, trebuie să o puneți la fiert. După ce clocotește apa, se reduce focul și se mai fierbe fasolea timp de 5-6 minute. Se adaugă într-un robot boabele de fasole fierte, uleiul de dovleac, 2 căței mari de usturoi și puțină apă. Se pune sare și piper și se mixează câteva minute.
Cum se prepară ceapa
Se curăță și se taie cepele. Se adaugă sare, ulei și ceapa și se pune în taie, la foc mic. Se călește ceama cam 7-8 amestecând din când în când cu lingura de lemn, să nu se ardă. După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă 1 linguriță cu vârf de paprika dulce, bine aromată. Acum, se adaugă ceapa peste fasolea. Asta este tot. Poftă bună!
Puteți servi fasolea bătută cu niște murături sau cu ardei iuți. Ea se potrivește și ca garnitură, lângă niște cârnați proaspeți fripți sau la grătar. Această rețetă este potrivită și pentru cei care țin post sau pentru vegetarieni, potrivit lauralaurentiu.ro.