Rețeta de cevapcici. Altenativa sârbească la tradiționalii mici cu muștar

Rețeta de cevapcici. Altenativa sârbească la tradiționalii mici cu muștar Sursa foto: Retete si vedete

Consumatorii de mititei tradiționali românești, cu muștar sau cu sare, pot încerca și o alternativă de post. O rețetă specifică bucătăriei sârbe vine în întâmpinarea celor care, în zilele de post, doresc să mănânce un preparat similar micilor, dar fără să încalce cutumele bisericești.

Cevapcicii sunt un produs specific bucătăriei sârbești care seamănă foarte mult cu micii românești, pregătiți pe grătar și mâncați cu pâine, muștar și o halbă de bere rece alături.

Rețeta originară din bucătăria sârbească nu conține carne, astfel că poate fi preparată și în perioada postului sau de cei care nu consumă preparate de origine animală, după cum arată publicația Rețete și Vedete.

Pentru a prepara cevapcicii sârbești, acești mititei fără carne, este nevoie de mai multe ingrediente, menite să le dea gust și consistență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingredientele necesare rețetei sârbești

În primul rând cei care se înhamă la aceată rețetă de bucătărie au nevoie de 500 gr. de brânză tofu. Apoi, ar fi bun și un ardei roșu, mai micuț, tocat mărunt, care să dea culoare preparatului.

Rețeta prevede 100 gr de pesmet, doi căței de usturoi pisați, două cepe mici tocate, trei ouă, care să lege compoziția, patru ciuperci tocate, două linguri cu boia de ardei, iute sau afumată, după preferințe, tot pentru gust și culoare.

Pe lângă toate acestea, ar mai fi nevoie de două sau trei linguri de pătrunjel tocat, sare și pipier după gust, dar și de trei linguri de ulei.

Cum se prepare cevapcicii sârbești

Modul de preparare, dacă sunteți familiarizați cu pregătirea compoziției pentru mici, este foarte simplu. Este la fel de simplu chiar dacă nu sunteți familiarizați cu prepararea compoziției de mici.

Toate ingredientele de mai sus – tocate – se pun într-un bol mai mare și se amestecă bine. Apoi, după ce amestecul s-a omogenizat, iar ingredientele s-au întrepătruns (poate n-ar fi rău să lăsați compoziția câteva minute la odihnă) modelați cevapcicii sârbești. Le puteți da ce formă doriți, de chiftele, pentru burgeri, sau de mititei.

Odată parcurși acești pași, intervine măestria maestrului grataragiu. Căci cevapcicii sârbești se gătesc pe grătar, de preferat. Cei care nu se descurcă foarte bine cu grătarul pot pregăti acest preparat și în tigaie, pe aragaz.

În mod normal, preparatul se servește pe un pat de ceapă tăiată cubulețe, însă aici depinde de preferințele fiecăruia. Se spune, însă, că presărând ardei iute zdrobit peste cevapcicii sârbești, gustul lor devine fantastic. Sau foarte picant pentru cei care preferă mâncarea ceva mai „ușoară”.