Peste tot în Europa, măsuri de reluare a activității încep să se întrevadă. În Italia, acest proces s-ar putea derula în patru etape, potrivit presei italiene, deși nici un anunț oficial nu a fost făcut deocamdată.

Prima etapă ar putea avea loc începând de luni, 27 aprilie, după măsurile de izolare și restricție instaurate la 9 martie în încercarea de a îndigui propagarea virusului SARS-CoV-2, responsabil de pandemia Covid-19, potrivit principalului ziar din peninsulă, Il Corriere della Sera.

„Totul va depinde de curba contagiunii”, dar dacă aceasta nu va crește, „uzinele de mașini agricole și pentru silvicultură s-ar putea redeschide la 27 aprilie”, scrie cotidianul italian.

Dacă nu intervin probleme neprevăzute, la 4 mai se vor redeschide „șantierele și industria textilă și cea a modei”.

Apoi, la 11 mai, vor urma magazinele de haine și încălțăminte, precum și alte tipuri de comerț.

Ultima etapă ar fi la 18 mai, când, potrivit aceleiași surse, se vor deschide barurile, restaurantele și frizeriile.

Alte publicații italiene, evocând un ritm asemănător, au situat deschiderea barurilor și restaurantelor în cea de-a doua jumătate a lunii mai, scrie Le Point.

Însă această redeschidere progresivă a activităților va fi însoțită de măsuri stricte de igienă și distanțare socială.

Spre exemplu, în magazinele care au o suprafață egală sau mai mică de 40 de metri pătrați, clienții nu vor fi admiși decât unul câte unul, iar în altele această cifră va depinde de suprafață.

Barurile și restaurantele vor fi obligate să mențină o distanță de minimum un metru între clienți și să privilegieze spațiile deschise celor climatizate, știindu-se că aparatele de climatizare favorizează dispersia în aer a eventualilor aerosoli contagioși.