Republica Moldova primește bani pentru agricultură din Elveția
- Iuliu Vlădescu
- 11 august 2024, 11:40
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare investește încă 1.155.000 dolari în Republica Moldova, fonduri pentru agricultură prin proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”.
Elveția suplimentează fondurile pentru agricultură
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este instrumentul prin care opt ferme agricole afectate de criza economică și energetică vor fi sprijinite să sporească eficiența energetică a activității lor agricole, cu echipamente și servicii în valoare totală de aproximativ 200.000 dolari SUA
Tot prin PNUD, anterior, alte 46 de întreprinderi, conduse de femei, au beneficiat de ajutor pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, cazane cu biomasă. Întreprinderile au implementat diverse măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producție.
Elveția, prin intermediul Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), va investi 915.000 dolari SUA pentru îmbunătățirea securității alimentare și menținerea șeptelului de bovine în gospodăriile casnice afectate de seceta din ultimii ani. Numărul bovinelor a fost serios afectat în urma secetei care a redus drastic recolta de porumb, principala sursă de furaje pentru animale.
Odată cu suplimentarea bugetului pentru agricultură vor puea fi ajutați 17.000 de fermieri mici și gospodării casnice, cu 5.000 mai mult decât până acum. Aceștia vor primi furaje concentrate pentru vaci mulgătoare, semințe de lucernă, porumb și fertilizanți, ce va duce la o creștere a producției, implicit la reducerea sărăciei și la îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale.
Școlile de câmp, un ajutor incontestabil pentru agricultură
Banii de la FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), vor fi folosiți și pentru mărirea numărului de școli de câmp, cursuri prin care producătorii vor avea ocazia să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing.
În nordul Moldovei se dezvolta alte cinci asemenea școli ân cinci raioane diferite, specializate în producerea laptelui de vacă și aplicarea practicilor agriculturii conservative la producerea culturilor de cereale.
Școlile de Câmp vor fi dotate cu cinci semănători No-Till pentru prelucrarea fără arat a terenului, o practică agricolă durabilă care contribuie la protejarea mediului și la creșterea rezilienței fermierilor la schimbările climatice.
Bani pentru zootehnie
Echipamente pentru colectarea și prelucrarea laptelui, vor primi și 50 de ferme participante la școlile de câmp. Acestea vor fi dotate cu aparate de muls pentru a îmbunătăți igiena mulsului, a spori calitatea laptelui și a ușura condițiile de muncă.
Crescătorii de ovine și caprine vor beneficia și ei de pe urma acestei finanțări. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) își propune să ajute crescătorii de ovine și caprine din raioanele Cimișlia și Basarabeasca. Aceste ferme, create anterior, în urma unei inițiative comune a PNUD și Elveția, oferă fermierilor echipamente moderne, precum garduri electrice și utilaje de muls, cu scopul de a îmbunătăți practicile de creștere a animalelor și de a crește calitatea produselor lactate, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a sectorului.
Proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”, are sprijin de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul pornit în 2022 a avut ca parteneri pe Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu 2.000.000 dolari SUA și pe Elveția care a oferit în noiembrie 2023 încă 2.000.000 dolari SUA.