În Republica Moldova, piața construcțiilor a luat-o la vale. Cauzele pentru care a început declinul

În Republica Moldova, piața construcțiilor a luat-o la vale. Cauzele pentru care a început declinul Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova se poate vorbi despre un declin la nivelul pieței construcțiilor, conform datelor oficiale centralizate pentru anul trecut.

În Republica Moldova, anul 2023 a fost unul în care s-a înregistra o scădere semnificativă la nivelul construcțiilor. Conform datelor oficiale, volumul total al lucrărilor de construcții s-a micșorat față de anul 2022 cu 2,5% (în prețuri comparabile). Iar asta, ca urmare a descreșterii volumului lucrărilor de construcții noi (-14,2%) și a celui de întreținere și reparații curente (-12,0%).

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, volumul lucrărilor de reparații capitale și volumul altor lucrări de construcții (demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) au crescut în perioada analizată cu 40,4% și, respectiv, cu 17% față de anul 2022.

Declin în construcțiile din Republica Moldova, în 2023

Pe obiecte de construcții s-au înregistrat creșteri (în prețuri comparabile) ale volumului lucrărilor de construcții executate la clădirile nerezidențiale cu 20,3% și ale volumului altor lucrări de construcții(demolări, amenajarea terenurilor până la construcții etc.) – cu 17%. În același timp, a scăzut și volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale și construcțiile inginerești cu 16,1% și respectiv – 9,3%, conform voceabasarabiei.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, la începutul acestui ani, specialiștii anunțau că prețurile apartamentelor din Chișinău vor crește. Pe fondul ofertei tot mai scăzute. Analiștii imobiliari spun că există mai mulți factori ce vor menține tendința de scumpire a locuințelor.

Piața Imobiliară

Sursa foto: Dreamstime.com

Piața imobiliară din Basarabia trece printr-o criză, pe fondul tranzacțiilor tot mai scăzute. Specialiștii din domeniul imobiliar spun că oferta de apartamente este redusă, fapt care ar putea duce la creșterea prețurilor și în 2024. De altfel, în 2023, prețurile apartamentelor în Chișinău au crescut, în medie, cu 10%, tendință care se va meține și în acest an.

Agenții imobiliari susțin că au cu mult mai puține locuințe în vânzare, semn că e perioada în care mai mulți cumpără decât vând.

Și pe site-urile de anunțuri sunt cu mult mai puțin oferte de vânzare, față de anii trecuți.

În aceste condiții, o bună parte dintre apartamentele noi se vând atunci când dezvoltatorul pune temelia. Constructorii spun că au simțit o înviorare mai ales în a doua jumătate a anului trecut.