Zonele în care un loc de parcare costă cât o garsonieră. De ce au explodat prețurile
- Georgiana Dragomir
- 12 februarie 2024, 13:56
Parcările din Capitală nu sunt suficiente, spun conducătorii auto. Astfel, prețul unui loc de parcare din complexele rezidențiale este aproape egal cu cel al unei garsoniere.
Locurile de parcare din București au ajuns la prețuri uluitoare. Variază de la 5.000 la 60.000 de euro, în funcție de zona în care se află. Mai mult decât atât, cei care intenționează să cumpere un imobil inclus cu loc de parcare simt din plin suma care se adaugă la prețul final al locuinței.
Locurile de parcare din București costă cât un imobil. De ce s-a ajuns în această situație
Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, în unele complexuri rezidențiale din Sectorul 4, parcările depășesc suma de 14.000 de euro, iar altele din Sectorul 1 care ajung chiar și la suma de 30.000 de euro. În zona Floreasca, prețul unei parcări nu este pentru oricine, deoarece ajunge și la 59.000 de euro, sumă cu care se poate cumpăra o garsonieră.
Prețurile parcărilor din Capitală au ajuns să „explodeze”, deoarece cererea este mai mare decât oferta. Potrivit primarului Sectorului 2 București, Radu Mihaiu, în București sunt 1,8 milioane de mașini la 1,7 milioane de locuitori.
„București este un oraș care a devenit al mașinilor, nu al oamenilor. Este o cifră pe care o tot spun, că a reieșit din recensământul de anul trecut: sunt 1,8 milioane de mașini la 1,7 milioane de locuitori.
Viena are 1,97 milioane de locuitori – deci oarecum similar cu Bucureștiul – și 725.000 de mașini.
Bun, asta înseamnă că Bucureștiul are 1 milion de mașini mai mult decât Viena! 1 milion de mașini în plus! Este imposibil să generăm locuri de parcare pentru fiecare din aceste 1 milion de mașini”, menționa primarul Radu Mihaiu, recent, potrivit spotmedia.ro.
Taxele pentru concesionarea unui loc de parcare din București
Potrivit Primăria Capitalei, taxele pentru obținerea unui loc de parcare în Capitală în 2024 sunt:
- Zona A: 683 lei/an/vehicul (cu 83 de lei mai mult decât în 2023);
- Zona B: 569 de lei/ an/vehicul (cu 69 de lei mai mult decât în 2023);
- Zona C: 455 de lei/ an/vehicul (cu 55 de lei mai mult decât în 2023);
- Zona D: 341 de lei/ an/vehicul (cu 41 de lei mai mult decât în 2023).
Marile orașe europene promovează transportul în comun sau deplasarea cu bicicleta, pentru combaterea poluării și fluidizarea traficului rutier.