Mobilizare fără precedent în istoria UE pentru aderarea Republicii Moldova

Mobilizare fără precedent în istoria UE pentru aderarea Republicii Moldova Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană, în ciuda afirmațiilor premierului ungar Viktor Orban. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, eurodeputatul Ramona strugaru a declarat că, ce face liderul de la Budapesta, nu este nou.Aceasta a mai spus liderii europeni sunt alături de Republica Moldova. Redăm integral inteviul acordat de Ramosna Strugaru pentru Radio Chișinău.

Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană, în ciuda afirmațiilor premierului ungar Viktor Orban. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, eurodeputatul Ramona Strugaru a declarat că, ce face liderul de la Budapesta, nu este nou. Aceasta a mai spus liderii europeni sunt alături de Republica Moldova. Redăm integral inteviul acordat de Ramosna Strugaru pentru Radio Chișinău.

Radio Chișinău: În câteva zile, Consiliul European urmează sa se întrunească la o reuniune foarte așteptată de Republica Moldova și Ucraina, țări care au o șansa istorică să deschidă negocierile de aderare la UE, doar că, cu cât mai mult se apropie data de 14 decembrie, cu atât mai mult ne întrebăm, dacă mai este posibil în acest an să obținem acceptul statelor membre de a deschide negocierile de aderare.

Avem mai multe motive să fim optimiști, dar trebuie să fim și realiști, în contextul în care vedem opoziția premierului ungar, Victor Orban, înaintea summit-ului crucial al UE de săptămâna viitoare. Cum vedeți Dvs aceasta situație, va deschide sau nu Uniunea Europeana negocierile de aderare cu Republica Moldova si Ucraina ?

Ne puteți urmări și pe Google News

Europarlamentarul Ramona Strugariu: Eu cred că putem să rămânem în continuare optimiști. Ce face premierul Victor Orban nu este nou, am mai văzut această tactică de negociere și în altă situație și în alte contexte, în care s-a discutat sprijin pentru Ucraina și cred că trebuie să rămânem fermi pe poziție și să purtăm aceste discuții până în momentul în care ele vor avea un rezultat pozitiv.

Republica Moldova, în UE. Macron, la cină cu Viktor Orban

În presă a apărut informația că președintele Macron va avea o cină cu premierul ungar, în ideea de a pregăti summit-ul și de a discuta mai pe larg chestiunea Ucrainei și a Republicii Moldova, în primul rând a Ucrainei, pentru că acolo sunt rezervele premierului ungar, dar nu cred că ele reprezintă, de fapt, o îngrijorare a lui Viktor Orban în ceea ce privește soarta Ucrainei, cât reprezintă o strategie pentru a obține deblocarea unor fonduri, pe care le așteaptă Ungaria și pe care le-au blocat, de fapt, tot măsurile Guvernului ungar, în ceea ce privește respectarea statului de drept, de fapt, nerespectarea statului de drept.

Deci, eu cred că există timp să putem obține un acord, cred că e foarte important să folosim acum acest moment pentru deschiderea negocierilor de aderare, urmează o perioada complicată, în care toata lumea se pregătește de alegeri, în primul rând alegerile europene, la ele mă gândesc. O dată ce am obținut acordul Consiliului, trebuie să discutam în mod evident și calendarul pentru aderare, și lucrurile sa fie așezate foarte bine până în martie, în așa fel, încât după aceea, cât Europa e ocupata cu alegeri, Republica Moldova să poată să-și facă treaba în continuare, în echipă cu experții Uniunii Europene, în mod evident, capitol cu capitol.

Ce urmărește Viktor Orban

-Dumneavoastră ați menționat ce ar putea cere sau ar dori premierul ungar Viktor Orban, am văzut o declarație de a dumisale, de săptămâna trecută, spunea că, Uniunea Europeana ar trebui să semneze mai întâi un Acord de parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă discuțiile de aderare cu aceasta țară. Victor Orban, declara acest lucru la postul de Radio de Stat. Ce are în vedere Premierul ungar? De fapt ce dorește el? Cum trebuie să tratăm toate aceste declarații ale premierului ungar?

-Cum spuneam, sunt declarații menite sa declanșeze tot felul de emoții și de discuții, în așa fel încât el să obțină ceea ce dorește să obțină, pe scurt, bani pentru Ungaria, în primul rând. Mai ales, în contextul în care din punct de vedere economic Ungaria n-o duce prea bine. Și știm că premierul Victor Orban nu e chiar cel mai mare dușman al lui Putin, știm cu ce ochi și cum privește conflictul de acum și ce relație are cu Rusia.

Cred că e important să ne ținem firea și să continuam discuțiile. Scrisori deschise a trimis Victor Orban și altădată, a trimis și către Consiliu, și către Comisie, și eu am la birou vreo două care au ajuns pe adresa mea de la Parlamentul European, explicând diverse chestiuni legate de statul de drept și viziunea proprie, care n-are nicio legătura cu viziunea Uniunii Europene, atacând instituțiile Uniunii Europene și valorile europene… Dar asta nu ne-a împiedicat să ne facem treaba mai departe în Parlamentul European.

Agenda premierului de la Budapesta

Dacă se gândea la o formula de parteneriat strategic cu Ucraina, acest lucru ar fi trebuit explicat în momentul în care s-a luat decizia, pentru că suntem deja foarte avansați cu acest calendar, atât Ucraina, cât si Republica Moldova, știți foarte bine că au intrat în linie dreaptă pe calea aderării. Nu am auzit până acum discuția referitoare la un parteneriat strategic, nici nu știu ce înseamnă, asta e ceva ce trebuie să explice dumnealui, nu știu ce ar însemna un parteneriat strategic cu Ucraina. Sunt formule aruncate în eter, nu întâmplătoare, cu o strategie făcută în așa fel încât să poată să-și avanseze propria agendă legată de finanțări și de alte chestiuni pe care speră el că UE le va ignora. (…)

Este o discuție cu Ucraina și Republica Moldova la aceeași masă

Republica Moldova în Uniunea Europeană

Sursa foto: Arhiva EVZ

-Vedem această opoziție a Ungariei față de Ucraina. În privința R. Moldova nu a fost auzită vreo voce care s-ar opune, cel puțin până acum. Cum credeți că se va răsfrânge această poziționare a Ungariei față de Ucraina asupra R. Moldova?

-Acum suntem în contextul în care discutăm despre deschiderea negocierilor de aderare cu ambele țări și cred că este important să facem acest lucru. Este un semnal pe care îl așteaptă de mult timp și cetățenii din Ucraina și cetățenii R. Moldova. Ar fi complet lipsit de curaj și de viziune din partea noastră să amânăm sau să ne gândim în acest moment la o decuplare.

Este o discuție cu Ucraina și R. Moldova la aceeași masă. În primul rând trebui să reușim să mobilizăm fondurile necesare pentru reconstrucția Ucrainei și e vorba de sume foarte mari. Aici se concentrează o parte foarte mare a discuțiilor pentru acest summit, pentru că banii pentru reconstrucția Ucrainei vin din bugetele statelor membre și trebuie găsiți, angajați în acest demers.

Ce se întâmplă după aderarea Republicii Moldova la UE

În ceea ce privește sprijinul financiar, au fost mai multe îngrijorări și mai multe voci care s-au pronunțat în direcția unei abordări foarte atente… În același timp, dacă noi deschidem negocierile de aderare, după aceea, sunt lucruri care se vor întâmpla mult mai structurat și mai bine, capitol cu capitol, începem să mobilizăm și alte tipuri de finanțare.

Sunt sume care vin pentru cele două țări, în primul rând pentru Ucraina, cele 50 de miliarde, plus alte tipuri de ajutoare. Iar pentru R. Moldova – IPA III, tot ce înseamnă instrumente de finanțare pentru perioada de preaderare, plus aproximativ 600 de milioane de euro pe care vrem să-i redirecționăm către R. Moldova, deci lucrurile intră într-un alt ritm, o integrare efectivă, capitol cu capitol, domeniu cu domeniu, se va întâmpla după ce deschidem aceste negocieri.

Etapă cu etapă, evaluăm, tragem linie, vedem unde suntem. Ucraina este parte integrantă a acestui dialog. Vom vedea dacă se pune sau nu problema decuplării, dar aceste discuții și decizii trebuie să implice aceste țări, Ucraina și R. Moldova. Dacă vorbim de extindere, sigur că e importantă și discuția cu țările din Balcanii de Vest, urmărim și acolo dinamica. Noi am spus nu o dată că avem o abordare bazată pe merit, cine face pașii mai bine și mai repede, sigur poate să se integreze mai repede, cine rămâne în urmă trebuie ajutat.

Ce se discută înainte de reuniunea Consiliului European

-Ce credeți că se va întâmpla la reuniunea Consiliului European, avem șanse să obținem deschiderea negocierilor, care sunt acum discuțiile în cancelarii europene, ce scenarii se prefigurează, având în vedere că cele mai importante decizii se iau în cadrul unor discuții informale mai degrabă ?

-Cele mai importante discuții de acum se concentrează pe cadrul financiar. Pentru că este în mod evident nevoie de aceste resurse ca să putem să continuăm lucrurile pe care le-am început.

Este foarte mare nevoie de acest sprijin financiar, nu este doar îngrijorarea UE, vedeți și discuțiile din SUA și discuțiile legate de un ajutor substanțial pentru Ucraina, recent a fost respins în Congres o astfel de propunere, făcută de președintele Biden, dar discuțiile continuă, asta nu înseamnă că s-a renunțat la această abordare. Și în UE, de fiecare dată când am discutat despre suplimentarea fondurilor, și aici va fi o discuție foarte serioasă, este o discuție foarte serioasă despre cadrul financiar multianual 2021-2027 și revizuirea lui, de fiecare dată aceste discuții au fost complicate.

Vom avea o deciie pozitivă

Dar, în același timp, de fiecare dată am reușit să găsim soluții pentru mobilizarea acestor fonduri. Eu rămân optimistă, mai sunt câteva zile până la summit, sunt foarte intense aceste dezbateri în perioada următoare, dar cred că până la urmă vom avea o decizie pozitivă. Cred că ar fi o greșeală mare strategică să nu dăm acest semnal acum, având în vedere ceea ce urmează dacă amânăm și înșelăm așteptările unor oameni care au muncit foarte mult să ajungă aici, ale unor oameni care duc un război foarte greu pe umerii lor, un război care până la urmă ne privește pe toți.

Nu sunt îngrijorări în ceea ce privește Republica Moldova

Cu greu ne vom redobândi credibilitatea, nu putem permite nici liberalismului, nici imperialismului să câștige bătălii în aceste vremuri, pentru că asta ne poate costa niște decade foarte întunecate. Nu cred că ar vrea nimeni să se întoarcă acolo, unde știm bine cum arăta și libertatea, și siguranța, și bunăstarea noastră a tuturor. Nu sunt îngrijorări în ceea ce privește Republica Moldova.

Fiecare voce pe care am auzit-o, a liderilor europeni, a colegilor din Parlamentul European și a celor din Comisia Europeană, a spus clar că Republica Moldova este pregătită și că a făcut progrese foarte mari. Eforturile în acest moment se canalizează toate în a găsi resursele necesare și a convinge om cu om că acesta este pasul pe care trebuie să-l facem la Summit și că decizia Consiliului trebuie să fie una favorabilă.

Oamenilor trebuie să le vorbești deschis

-Foarte optimist mesajul, vă mulțumim. Dar cum ar trebui autoritățile de la Chișinău să gestioneze așteptările oamenilor?

-Cred că oamenilor trebuie să le vorbești deschis și onest despre ce se întâmplă și oamenii trebuie să știe ce se întâmplă. E corect să le spui când sunt vremuri mai grele, e la fel de corect să le spui când se întâmplă lucruri bune și să ajungă la ei această informație, pentru că ei sunt beneficiai direcți ai proiectelor europene, ai finanțărilor europene. S-a întâmplat o mobilizare fără precedent în istoria UE pentru a sprijini acest parcurs al R. Moldova tocmai pentru că semnalele de credibilitate și de consecvență de la Chișinău au fost atât de puternice și continuă să fie.

Oamenii trebuie să știe aceste lucruri. În același timp, ei trebuie să știe că peste noapte nu se întâmplă reformele și că lucrurile bine făcute iau timp și că o construcție trebuie să fie solidă. Da, lucrurile arată un pic mai greu mai ales când încep reformele, dar asta se va transforma într-o stare de bine pe un termen mult mai lung și cu progrese care nu pot fi ușor întoarse în timp.

Obiectivul aderării

Acesta e scopul reformelor și obiectivul aderării. (…) 15 milioane de euro alocați recent de UE au reprezentat în energie sprijin direct pentru aproximativ 800 de mii de gospodării din Moldova. Sunt lucruri pe care le simt oamenii direct, în confortul din case, în buzunarele lor.

E doar un exemplu mic și sunt multe altele, două miliarde de euro practic mobilizate în ultima perioadă și banii continuă să vină, ca să nu mai vorbim de expertiză și de toată capacitatea tehnică pe care am mobilizat-o ca să putem să sprijinim Moldova, nu mai vorbim de sprijinul României, de faptul că a crescut mult independența energetică a Moldovei într-un timp record și continuăm să facem eforturi în așa fel încât să nu mai fie dependentă de resursele rusești.

Decizia politică este una care întotdeauna ține de context

În același timp, nu e o nenorocire, dacă nu avem o decizie a Consiliului acum. Sigur că vom continua acest efort și că R. Moldova continuă să-și facă treaba pentru a putea să obținem decizia politică. Sunt două lucruri care se desfășoară în paralel.

Practic, integrarea efectivă, domeniu cu domeniu, deja R. Moldova este semnatara unor acorduri care îi permit să funcționeze în tandem cu UE, este cel mai important lucru care se poate întâmpla. Decizia politică este una care întotdeauna ține de context, nu depinde de R. Moldova, ține de oportunitate, de curajul pe care îl au și liderii europeni să-și asume anumite lucruri. Indiferent de ce se va întâmpla în decembrie și ce decizie va lua Consiliul, noi continuăm pe același drum.

Binele pentru Republica Moldova nu vine dinspre Rusia

Resursele vor fi în continuare mobilizate, sprijinul va fi acolo în continuare și Moldova trebuie să fie gata ca în momentul în care există și semnalul liderilor politici, practic să fie o formalitate deschiderea capitolului de negociere, cum va fi și în momentul în care chiar R. Moldova va fi stat membru al UE, să fim noi gata cu toate și să fie ultimul lucru această decizie politică.

Eu în continuare sper că vom avea acum în decembrie o decizie favorabilă. Cred că și cetățenii R. Moldova sunt și ei foarte conștienți de faptul că niciodată binele și siguranța și prosperitatea nu vor veni dinspre Rusia. Pentru că au simțit pe pielea lor cât de mult rău le-au făcut această dependență.