Replica DNA în scandalul plajelor. Ce se întâmplă cu proiectul de 750 de milioane de euro

Replica DNA în scandalul plajelor. Ce se întâmplă cu proiectul de 750 de milioane de euro

Replica DNA în scandalul plajelor a venit la mai bine de 10 zile de la acuzațiile grave aduse de Apele Române. Procurorii susțin că nu blochează proiectul de 750 de milioane de euro și că au descoperit vestigii arheologice.

Replica DNA în scandalul plajelor a venit abia după 11 zile de la acuzațiile aduse de reprezentanții Apele Române.

Procurorii anticorupție susțin că sunt „informații inexacte vehiculate în spațiul public”.

Apele Române a anunțat că o anchetă DNA pune în pericol un proiect de 750 de milioane de euro. Se face referire la proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre.

În replică, după acest scandal, DNA face precizări în care neagă blocarea proiectului.

Procurorii anticorupție susțin că au fost descoperite vestigii arheologice.

Replica DNA în scandalul plajelor

Specialiștii de la Apele Române atrăgeau atenția, pe 20 februarie, că cel mai mare proiect derulat de România pe Litoral riscă să fie blocat.

„Accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța”, preciza Apele Române într-o postare pe Facebook.

Oficialii de la Apele Române aarată că „zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia”.

Lucrările derulate în această zonă au ajuns la jumătate, sectorul  Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari (Captura video).

Riscul de stopare a proiectului uriaș de pe Litoral survine ca urmare a unei anchete demarate de procurorii DNA Constanța, au transmis cei de la Apele Române.

Stoparea proiectului ar putea atrage penalizări uriașe și sancțiuni din partea UE, fiind vorba de bani europeni.

Ancheta DNA la Marea Neagră vizează verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor.

„Informații inexacte vehiculate în spațiul public”

Replica DNA în scandalul plajelor. Referitor la acest caz, DNA susține că, într-adevăr, a cerut Cpităniei Constanța să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre.

Dar, spun procurorii anticorupție, doar pe un perimetru restrâns, strict delimitat.

În urma scandalului iscat, DNA a transmis precizări „ca urmare a unor informații inexacte vehiculate în spațiul public”.

„Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens.

Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice”.

DNA mai transmite că „este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției)”.

Ce au descoperit anchetatorii

Însă, arată DNA, „activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului”.

„În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip.

Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, susține DNA.

„Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic,

Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest lucru”, precizează procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News