Anchetă DNA la Marea Neagră. Cel mai mare proiect de pe Litoral, în pericol
- Petrisor Cana
- 19 februarie 2021, 21:02
O amplă anchetă DNA la Marea Neagră riscă să stopeze cel mai mare proiect derulat de România pe Litoral. Apele Române au transmis că autoritățile au blocat lucrările pentru lărgirea plajelor, finanțate cu 750 de milioane de euro de la UE. Statul român riscă sancțiuni și penalizări uriașe.
Apele Române sunt în alertă după ce o anchetă DNA la Marea Neagră a stopat lucrările la cel mai mare proiect derulat de România pe Litoral.
Este vorba despre proiectul de infrastuctură, „Reducerea Eroziunii Costiere”, pentru lărgirea plajelor, finanțat cu 750 de milioane de euro din fonduri UE.
Mesajul îngrijorător a fost transmis, vineri, de Compania Națională Apele Române (CNAR) pe pagina oficială de Facebook.
„Lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat”, se arată în mesajul postat de Apele Române.
În aceste condiții, susțin oficialii companiei, „termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat”.
CNAR atrage atenția că „acest lucru ar atrage costuri suplimentare pe care antreprenorul le-ar putea revendica către Apele Romane Dobrogea-Litoral, precum și sancțiuni din partea UE”.
Anchetă DNA la Marea Neagră
„În urmă cu două zile, accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța”, transmite Apele Române.
Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia.
Lucrările derulate în această zonă au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari.
Riscul de stopare a proiectului uriaș de pe Litoral survine ca urmare a unei anchete demarate de procurorii DNA Constanța.
Ancheta DNA la Marea Neagră vizează verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor.
DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem. Informația a fost confirmată oficial de Ministerul Culturii pentru G4Media.ro.
Ancheta procurorilor anticorupție ar fi fost demarată după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.
Aceeași sursă precizează că procurorii DNA au trimis Autorității Navale Române o solicitare prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri.
Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.
Anchetă DNA la Marea Neagră. Sancțiuni uriașe
Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătrați conform Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip pentru înnisipare a 7 kilometri de plajă din nordul stațiunii Mamaia.
Prin stoparea lucrărilor de pe Litoral, Apele Române riscă să suporte cheltuieli suplimentare, penalizări care s-ar putea ridica la circa 200.000 de euro pe zi.
De asemenea, pot exista sancțiuni financiare pe care România le-ar putea primi din partea UE, au declarat reprezentanții ANAR pentru G4Media.
Oficiali de la Ministeru Culturii au confirmat că DNA Constanța efectuează cercetări referitoare la descărcarea arheologică în proiectul de reducere a eroziunii costiere în Marea Neagră.
Raport arheologic, verificat de procurori
„Ministerul Culturii a luat la cunoştinţă de faptul că DNA Constanţa efectuează cercetări în cadrul unui dosar privind perimetre de exploatare necesare reducerii eroziunii costiere în Marea Neagră”, au transmis reprezentanții ministerului.
Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente.
Ministerul Culturii mai precizează că, în cazul perimetrului de exploatare a firmei Boskalis, a fost emis în anul 2019 un Certificat de descărcare de sarcină arheologică de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa.
Certificatul a fost emis în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Dosar penal in rem. DNA tace
DNA Constanța a transmis că informațiile solicitate referitoare la dosarul deschis in rem sunt exceptate din categoria informațiilor de interes public.
Legat de acest aspect, arheologul Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, a declarat că este aberant ca platoul Mării Negre să fie considerat monument istoric pentru că este prea mare și supraclasat.
Valoarea totală a celui de-al doilea proiect de reabilitare și extindere a plajelor ajunge la 752 milioane euro.
Lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.