Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor

Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilorSursa foto: Arhiva EvZ

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat joi, 20 octombrie 2022, la Curtea Constituțională a României (CCR), noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor. Actul normativ a fost adoptat de Parlament săptămâna aceasta.

Renate Weber a atacat la CCR eliminarea din noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a sancțiunii pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți.

Renate Weber, sesizare la CCR

Nemulțumirile Avocatului Poporului sunt referitoare la eliminarea din lege a sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțate în soluționarea recursurilor în interesul legii.

În sesizarea depusă la CCR, Renate Weber explică de ce nu se impune și nu este normală eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ.

Mai mult, aceasta a demontat și teoria lansată de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și preluată de alți parlamentari, potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR ar urma să fie încadrată la abaterile disciplinare prin exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, potrivit luju.ro.

USR a contestat la CCR întregul pachet de legi ale justiției

O acțiune similară a fost întreprinsă și de parlamentarii USR. Ei au contestat la CCR sesizări de neconstituționalitate privind cele trei legi ale justiției, votate în această săptămână în Senat.

Alături de aceștia au fost și membrii partidului Forța Dreptei. Acțiunea acestora vizează legea privind organizarea judiciară, legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„USR va ataca la CCR legile justiţiei promovate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi susţinute de coaliţia de guvernare. Azi, în Plen, toţi senatorii USR au votat împotriva celor trei legi.

USR a cerut, iniţial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiţiei, reîntoarcerea lor la comisie şi prelungirea termenului de dezbatere până când autorităţile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe propunerile de modificare”, a transmis partidul într-un comunicat de presă.

O acțiune similară a fost întreprinsă sâmbătă, 15 octombrie, de avocatul Adrian Toni Neacșu. Acesta a depus o petiție pentru apărarea Constituției României, prin care solicită senatorilor României să nu voteze pentru eliminarea suveranității naționale din Legile Justiției, potrivit infoactual.ro.