Legile Justiției au trecut de Parlament. Când vor ajunge la promulgarea președintelui Klaus Iohannis
- Ionel Sclavone
- 17 octombrie 2022, 19:39
Legile Justiției au trecut de Parlament, iar acum merg la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Senatul a adoptat, decizional, cele trei proiecte de legi ale justiției, privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor. Înainte de a merge la promulgare, există posibilitatea ca cele trei proiecte de lege să fie contestate la Curtea Constituțională.
Senatul a adoptat, în plen, cele trei proiecte de legi ale justiţiei privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor. Legile au trecut într-un ritm susținut, deși mai multe chestiuni au făcut obiectul unor dezbateri aprinse. Este vorba despre eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor CCR.
Astfel, proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi trei abţineri. Pe de altă parte, proiectul de lege privind organizarea judiciară a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o singură abţinere, în vreme ce proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a trecut de Senat cu 83 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă”, trei abţineri.
Parlamentarii coaliției de guvernare au adoptat aceste trei proiecte într-un ritm susținut, în condițiile în care de aprobarea acestora ar putea depinde un raport pozitiv pentru ridicarea MCV. De altfel, săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a precizat acest lucru. Într-o vizită la Mioveni, el a spus că România ar putea primi un raport pozitiv pe MCV, în luna noiembrie, în contextul adoptării legilor justiției până la finalul acestei luni.
USR și Reper s-au opus legilor propuse de Cătălin Predoiu
USR și REPER s-a opus adoptării legilor care vizează reforma în justiție în forma propusă de coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR. Potrivit parlamentarilor celor două formațiuni, actele nromative propuse de Cătălin Predoiu nu țin cont de o serie de observații venite de la instituțiile europene, dar și de la asociații ale magistraților.
„Acum ceva ani, în acest plen, luptam împotriva Legilor Justiţiei lui Dragnea. Societatea civilă lupta împotriva acelor legi. Astăzi, societatea civilă a adunat 144.000 de semnături ale unor oameni care ne atrag atenţia că nu facem bine ce facem dacă votăm aceste legi. USR este singurul partid consecvent care a rămas pe aceeaşi pozitie proeuropeană pentru statul de drept. Spre deosebire de colegii de la PNL care au decis că un USL 2 e mai bun decât o Românie europeană şi cu stat de drept”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, după votul în plenul Senatului.
De asemenea, parlamentarii partidul REPER au anunţat că au în vedere contestarea actelor normative adoptate la Curtea Constituțională. Într-un comunicat de presă, reprezentanții formațiunii au atras atenția că cele trei legi nu au ținut cont de observațiile unor instituții europene, ale asociațiilor de magistrați. Ei au indicat faptul că aceste acte nroamtive urmăresc restrângerea drepturilor magistraţilor, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar şi un rol de constrângere excesiv al Inspecţiei Judiciare.