Încercări de ultimă oră pentru a stopa amendamentul care a scandalizat întreaga justiție

Încercări de ultimă oră pentru a stopa amendamentul care a scandalizat întreaga justiție Sursa: Dreamstime.com

Avocatul Adrian Toni Neacșu și fost judecător, membru în CSM a reușit să facă o petiție semnată de 13.000 mii de oameni care atesta voința poporului legat de amendamentul care a scandalizat întreaga lume judiciară. Este vorba despre articolul care prevede că judecătorii nu mai sunt obligați să respecte deciziile Curții Constituționale atunci când iau decizii în anumite dosare unde există interpretare făcută de magistrații CCR.

În opinia practicienilor de drept aceasta este o gravă încălcare a Constituției și odată cu acest amendament, practic legea de baza a României este anulată. Avocatul Toni Neacșu, cel care a făcut și petiția a fost unul dintre cei mai vocali pe aceasta temă. “Cred că e timpul ca toți cei care vrem să ne mai simțim demni în țara noastră să renunțăm la orice orgolii, opțiuni politice, dezamăgiri sau pesimism și să acționam împreună pentru a salva ceea ce am convingerea că poate fi salvat: demnitatea Constituției României și implicit a noastră ca români.

În ce ma privește am să vă rog astăzi să semnați o Petiție a poporului către Senat pentru apărarea Constituției, pe care o lansez imediat ce o termin. Restul a ce fac nu trebuie să fie neapărat public, așa am făcut mereu. Trimit individual mailuri către senatori în care încerc să îi conving tehnic, la nivel uman și profesional,  ce grozăvie se pregătesc să voteze și lucrez la o petiție către Avocatul Poporului în vederea sesizării Curții Constituționale pentru controlul legilor imediat ce vor ieși din Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate nu există numărul minim de parlamentari care să sesizeze legal CCR în altă modalitate. Am trimis deja opiniile mele, tehnice și ele, unor organisme internaționale din justiție, cele cu care mai am contact. Ideal ar fi ca instituțiile din sistemul judiciar să iasă din timiditatea lor și să spună public ceea ce deja în cercuri închise sau instituționale au spus: renunțarea la Constituție e inadmisibilă.

Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale magistraților (UNJR, AMR, OAJDO), ba chiar ÎCCJ au demonstrat tehnic că eliminarea obligativității deciziilor CCR si ÎCCJ este o crimă pentru justiție. Nu cred că se va întâmpla” a precizat avocatul.  Amendamentul cu pricina ar putea fi votat azi sau miercuri în Senat, așa că rămâne de văzut dacă demersurile făcute vor avea sau nu succes.