Relația China-Rusia este șubredă. Singurul punct comun îl reprezintă lupta împotriva Statelor Unite

Relația China-Rusia este șubredă. Singurul punct comun îl reprezintă lupta împotriva Statelor Unite Sursa: Arhiva EVZ

Rusia este adesea simbolizată ca un gigant, unii considerând națiunea extrem de precaută, fără să lase vreodată garda jos în fața Statelor Unite, a Europei sau a Chinei. Bântuit de trecut, Putin vrea să readucă fostele state sovietice în sfera de influență a Rusiei. Problema este că acest lucru ar avea consecințe grave atât pentru securitatea Europei, cât și a restului lumii.

Planurile de la Moscova

Dacă criza din Ucraina se va dezvolta, Statele Unite ar avea mari probleme privind mutarea trupelor din Europa în Indo-Pacific. Acest lucru ar permite Chinei să devină și mai asertivă privind marea Chinei de Sud.

Semne îngrijorătoare au apărut deja. Pe 29 noiembrie, Departamentul de Apărare al SUA a publicat o revizuire a poziției sale militare globale. Revizuirea a părut să distrugă așteptările că Statele Unite ar face o schimbare drastică către Indo-Pacific pentru a contracara China.

Ar fi nerezonabil să credem că Rusia și China sunt complice în provocările asupra Ucrainei și Taiwanului. Încrederea lor reciprocă nu este suficient de mare pentru o astfel de manevră. Chiar și așa, armatele chineze și ruse au făcut echipă pentru un val de mișcări provocatoare în Asia și Europa. La sfârșitul lunii octombrie, 10 nave din cele două marine au trecut prin strâmtorile Tsugaru și Osumi, aproape ocolind arhipelagul japonez. Experții militari cred că armata chineză și-a invitat omologul rus în această operațiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzia este că SUA, Europa și Japonia trebuie să demonstreze că nu vor ceda niciodată presiunii venite de la Beijing și Moscova. De asemenea, președintele american Joe Biden trebuie să continue să ia atitudine privind oferirea sprijinului militar în Ucraina. Occidentul ar trebui să rețină că legăturile dintre China și Rusia nu sunt atât de puternice pe cât par. Parteneriatul lor nu se bazează pe prietenie sau încredere, ci pe antagonismul comun față de SUA.

Rusia nu este de acord cu un atac asupra Taiwanului

Rusia devine din ce în ce mai îngrijorată și precaută pe măsură ce China își depășește puterea economică și militară. Produsul intern brut al Chinei este de aproximativ 10 ori mai mare decât cel al Rusiei. Potrivit datelor Națiunilor Unite, comerțul dintre cele două a crescut cu 58% din 2015 la 107 miliarde de dolari în 2020. Dar decalajul dintre prezența lor globală este uriașă - comerțul total al Chinei a atins 4,7 trilioane de dolari în 2020, de opt ori mai mult decât cel al Rusiei.

Deși Rusia are o capacitate nucleară mult mai mare decât China, cheltuielile pentru apărare ale Beijingului sunt estimate a fi de trei până la patru ori mai mari decât cele ale Moscovei. Dacă asta nu se va schimba, China va avea avantaj în puterea militară convențională. Rusia trebuie să se simtă neliniștită. Un expert spune că armata rusă nu încetează niciodată să efectueze exerciții și jocuri de război pentru a se pregăti pentru un posibil conflict cu China.

Cele două țări se folosesc reciproc pentru a contracara SUA, dar Rusia nu vrea să fie atrasă într-un conflict în Taiwan, iar China nu dorește să fie implicată în Ucraina. O ciocnire dintre SUA și China asupra Taiwanului s-ar transforma într-un război total, posibil atrăgând și Rusia într-un fel sau altul.

„Putin și-a exprimat opoziția față de independența Taiwanului, dar nu a indicat niciodată că va accepta unificarea prin forță”, a declarat Shinji Hyodo, directorul departamentului de studii politice la Institutul Național de Studii de Apărare din Japonia. „Rusia nu are intenția de a lupta împotriva SUA pentru China în Taiwan. În cazul izbucnirii războiului între SUA și China, Rusia s-ar distanța de conflict”, potrivit Asia Nikkei.