Cum a reușit China să-și modernizeze tehnicile militare: Judecătorii au făcut lumină. Cazul recent de spionaj dezvăluie toate detaliile

Cum a reușit China să-și modernizeze tehnicile militare: Judecătorii au făcut lumină. Cazul recent de spionaj dezvăluie toate detaliile Sursa: Arhiva EVZ

O decizie istorică a unei instanțe judecătorești face lumină asupra modului în care China a folosit spionajul pentru a obține avantaje militare și economice față de Statele Unite ale Americii (SUA) și alte puteri ale lumii.

Oficialii de contraspionaj din SUA au reușit să îl atragă pe Yanjun Xu, un ofițer chinez de informații de rang înalt, în afara Chinei în anul 2018 și apoi să obțină extrădarea acestuia în SUA pentru a fi judecat pentru că a încercat să fure tehnologie avansată de motoare de avion, pe care armata chineză s-a luptat să o dezvolte.

Acest caz este doar cel mai recent dintr-o serie de operațiuni de spionaj ale Beijingului, menite să fure secrete industriale și militare de la SUA și de la aliații și partenerii săi și chiar de la Rusia - furt care a permis armatei chineze să își construiască rapid arsenalele de arme sofisticate.

Povestea arestării ofițerului chinez de informații, care a încercat să fure secrete tehnologice de la puterile lumii

Pe 5 noiembrie, un juriu federal l-a condamnat pe Xu - director adjunct de divizie al celui de-al șaselea birou al Ministerului Securității Statului (MSS) din provincia Jiangsu, principala agenție de informații a Partidului Comunist Chinez - pentru „conspirație și tentativă de spionaj economic și furt de secrete comerciale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofițerul chinez de informații coordona o operațiune de obținere a accesului la un ventilator compozit al motorului de avion al General Electric Aviation, o piesă de tehnologie pe care nicio altă firmă nu a reușit să o reproducă.

În 2017, David Zheng, un angajat al GE Aviation, a fost abordat de un profesor universitar chinez pentru a susține o prezentare în cadrul Universității de Aeronautică și Astronautică din Nanjing. Abordarea a avut loc prin intermediul platformei LinkedIn, care a devenit o metodă folosită de serviciile de informații chineze pentru a identifica ținte străine, inclusiv americani.

Deși GE Aviation are reguli stricte cu privire la astfel de prezentări, Zheng le-a ignorat și a plecat în China fără să își anunțe angajatorul.

Caz comun, rezultat neobișnuit

În timpul prezentării sale, Zheng a avut dificultăți tehnice cu laptopul său, care conținea cinci documente de instruire ale GE Aviation. Gazdele i-au oferit asistență, iar un student chinez a introdus un stick în calculatorul lui Zheng - un efort aparent de a introduce un malware pe laptopul său sau de a copia un hard disk - și a „rezolvat” problema. Zheng a primit o indemnizație de 3.500 de dolari pentru această călătorie.

După ce FBI a stabilit că Zheng nu a predat de bunăvoie nicio informație clasificată, angajatul GE Aviation a început să coopereze cu agenția pentru a-l atrage pe Xu din China. În 2018, au reușit. Xu a fost arestat în Belgia și a devenit primul ofițer de informații chinez care a fost extrădat în SUA.

Potrivit FBI și Departamentului de Justiție, Xu a folosit din 2013 mai multe pseudonime pentru a viza companii de aviație din SUA și din țări terțe și experți în acest domeniu. El îi invita în China sub pretexte academice și apoi îi atrăgea încet, încet spre spionaj.

China fură anual informații care valorează și 600 miliarde de dolari

Arestarea și condamnarea lui Xu sunt unice și aruncă lumină asupra unui conflict tenebros în care Beijingul încearcă să smulgă supremația globală de la SUA prin orice mijloace posibile. Secretele militare nu sunt singura țintă. Cea mai importantă agenție de contraspionaj a SUA estimează că Beijingul fură anual de la SUA secrete economice în valoare de 200 până la 600 de miliarde de dolari.

Alan Kohler, directorul adjunct al FBI pentru contraspionaj, a declarat că acțiunile lui Xu reprezintă o formă de „spionaj economic sponsorizat de stat”, de către Partidul Comunist Chinez, pentru a fura secrete tehnologice și comerciale americane.

„Pentru cei care se îndoiesc de obiectivele reale ale PCC, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă”, a declarat Kohler. „Ei fură tehnologia americană pentru a beneficia de economia și armata lor”, a spus directorul adjunct al FBI.

Beijingul caută să obțină avantaje prin orice mijloace

China caută cea mai avansată tehnologie disponibilă, MSS folosește trei abordări complementare pentru a fura sau a obține în alt mod secrete militare și industriale.

În primul rând, prin intermediul operațiunilor tradiționale de informații care caută să recruteze cetățeni străini pentru a spiona țările lor.

În al doilea rând, prin utilizarea colectorilor netradiționali, precum studenți sau cadre universitare, care nu sunt ofițeri de informații, dar care au acces la materiale sensibile sau clasificate prin munca lor.

În cele din urmă, MSS folosește atacuri cibernetice pentru a fura cele mai sensibile și clasificate materiale industriale, personale, economice și militare ale țărilor străine.

În conformitate cu legea chineză privind securitatea națională, toți cetățenii și toate companiile chineze trebuie să coopereze cu Partidul Comunist Chinez în probleme de securitate națională. În practică, acest lucru înseamnă că societățile chineze care fac afaceri cu firme străine sunt obligate să împărtășească orice tehnologie sau informații pe care le dobândesc în cooperare cu armata chineză sau cu serviciile de informații chineze.

În mod similar, cercetătorii și studenții postuniversitari care lucrează la proiecte în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii trebuie să împărtășească cercetările lor cu Beijingul.

Companiile americane sunt întotdeauna în fruntea listei de ținte, dar nici țările „aliate” nu sunt în siguranță.