Israelul și SUA discută intens despre scenarii militare care pregătesc un război cu Iranul

Israelul și SUA discută intens despre scenarii militare care pregătesc un război cu IranulSursa: U.S. Air Force photo

Liderii militari israelieni și americani sunt pregătiți să discute despre posibile exerciții militare pentru a exersa distrugerea instalațiilor nucleare iraniene într-un posibil scenariu cel mai rău, a declarat miercuri un înalt oficial american. Washingtonul a avertizat că nu va lăsa Teheranul să blocheze negocierile pentru mult timp în timp ce își dezvoltă programul nuclear, dar nu a dat încă un ultimatum. Următoarele câteva zile par să vadă un impuls diplomatic de ultimă șansă, deși pare din ce în ce mai puțin probabil ca discuțiile să ducă la vreo detensionare a situației.

În timp ce ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz se îndreaptă spre Washington și negocierile se împotmolesc la Viena, un oficial american a declarat pentru Reuters, citat de Times of Israel că șefii celor două armate vor discuta despre exerciții pentru un posibil atac asupra instalațiilor nucleare iraniene. Comentariul a venit în momentul în care discuțiile pe teme nucleare urmau să fie reluate azi la Viena și în timp ce ministrul Apărării Benny Gantz a zburat la Washington pentru întâlniri cu liderii militari americani de vârf.

Posibilele exerciții militare ar pregăti un scenariu în care negocierile cu Iranul eșuează și liderii americani și israelieni solicită o lovitură militară, a declarat oficialul american. Înainte de decolarea către SUA, Gantz a spus: „Iranul este o amenințare la adresa păcii mondiale și încearcă să devină o amenințare existențială pentru Israel”. „La întâlniri, vom discuta posibile acțiuni pentru a ne asigura că vom opri încercarea Iranului de a ajunge pe arena nucleară și de a-și extinde activitățile în regiune”, a mai spus el.

Oficialul american nu a oferit detalii despre potențialele pregătiri. „Suntem în această problemă pentru că programul nuclear al Iranului avansează până la un punct dincolo de orice rațiune convențională”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Reprezentanții SUA și europeni la discuțiile nucleare și-au exprimat pesimismul și frustrarea față de cererile Iranului

În octombrie, liderii militari americani l-au informat pe consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, cu privire la opțiunile militare pentru oprirea programului nuclear al Iranului, se arată în raportul citat de Times of Israel. Un alt raport spunea că armata Israelului vor organiza un exercițiu la scară largă în Mediterana în primăvară cu zeci de aeronave care simulează o lovitură împotriva programului nuclear al Iranului.

În ianuarie, șeful armatei israeliene, Aviv Kohavi a anunțat că a dat instrucțiuni armatei să elaboreze noi planuri pentru o lovitură împotriva programului nuclear al Iranului. IDF a primit miliarde de șekeli de finanțare suplimentară pentru a se pregăti pentru un astfel de atac, ca parte a bugetului național recent adoptat.

Luna trecută, Aviv Kohavi a declarat Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Knesset că armata „accelerează planificarea operațională și pregătirea pentru a face față Iranului și amenințării nucleare militare”.

Deși oficialii israelieni au subliniat că Israelul ar putea da o lovitură fără a se coordona cu Statele Unite, unii analiști au îndoieli cu privire la capacitatea IDF de a face acest lucru, deoarece mai multe instalații iraniene sunt îngropate atât de adânc în subteran încât ar necesita muniție deosebit de puternică, pe care în prezent, doar SUA o posedă.

Discuțiile urmează să se reia la Viena

Uniunea Europeană, care coordonează discuţiile indirecte dintre Washington şi Teheran, a confirmat că acestea vor fi reluate joi la Viena, după o pauză de câteva zile. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat miercuri că SUA vor înțelege rapid dacă Teheranul este serios în privința negocierilor.

„Ar trebui să știm în scurt timp dacă iranienii vor... să negocieze cu bună-credință”, a spus purtătorul de cuvânt, Ned Price, avertizând că „fereastra pentru negocieri devine foarte, foarte scurtă...”.

Discuțiile au început în aprilie, dar au fost suspendate în iunie din cauza alegerii unui nou președinte iranian, pentru a fi reluate săptămâna trecută. După cinci zile de discuții, Statele Unite au declarat că Iranul nu pare să fie serios în ceea ce privește progresul. Reprezentanții americani și europeni i-au acuzat pe iranieni că au dat înapoi, până la acordurile anterioare, stabilite încă din primăvară.

Diplomații europeni au cerut Teheranului să revină cu „propuneri realiste”, după ce delegația Iranului a făcut săptămâna trecută numeroase cereri care au fost considerate inacceptabile de celelalte părți la acord – Marea Britanie, China, Franța, Germania și Rusia. Chiar și Rusia, care are relații mai strânse cu Iranul, a pus sub semnul întrebării angajamentul Iranului față de acest proces.

Misterioasa plecare a lui Ceaușescu în Iran. EVZ Play

Acordul pare din ce în ce mai îndepărtat

„Nu va fi întotdeauna în interesul nostru să căutăm o întoarcere la JCPOA”, a spus Price, folosind titlul oficial al acordului de referință din 2015, Planul de acțiune cuprinzător comun. Acordul urmărea să reducă programul nuclear al Iranului pentru a se asigura că nu poate dezvolta o armă atomică, în schimbul scutirii de sancțiuni pentru Teheran.

Totul a  început să se destrame în 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, s-a retras și a reimpus sancțiunile, determinând Iranul să depășească limitele programului său nuclear în anul următor.

Iranul și-a intensificat din nou programul nuclear în ultimele luni prin îmbogățirea uraniului dincolo de pragurile permise în acord. De asemenea, Teheranul a restricționat accesul experților de la ONU pentru instalațiile nucleare, ridicând îngrijorări cu privire la ceea ce face în spatele ușilor închise.

Iranul a insistat întotdeauna că programul său nuclear este pașnic.

Ne puteți urmări și pe Google News