Reguli noi în ceea ce privește ambalajele și deșeurile firmelor. Amenzile sunt uriașe
- Simona Suciu
- 3 ianuarie 2023, 19:59
Un nou act normativ prevede reguli stricte cu privire la ambalaje și modul în care acestea sunt colectate și reciclate. Au fost introduse noi taxe, dar și amenzi foarte mari pentru firmele care nu respectă legea.
Începând cu 1 ianuarie 2023, taxa pe ambalajele și deșeurile introduse pe piață se aplică mai multor compamii, potrivit unei ordonanțe a Guvernul adopdată în 2022.
Mai exact, firmele trebuie să plătească o taxă pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje minim de valorificat sau incinerat și cele efectiv incinerate sau valorificate. Mai exact firmele care nu reciclează sunt bune de plată.
Această taxă este de 2 lei pe kilogram pentru firmele care importă/achiziționează produse ambalate pentru utilizare/consum propriu; pentru cele care supraambalează produsele sau pentru cele care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere. O taxă de 4 lei pe kilogram vor plăti și comapniile care importă echipamente electronice, electroicasnice sau panouri fotovoltaice.
Monitorizarea deșeurilor
De asemenea, anumite companii au obligația să folosească aplicația informatică SIATD pentru ca traseul deșeurilor să poate fi monitorizat. Printre acestea se numără:
operatorii economici autorizaţi pentru preluarea obligaţiilor anuale de valorificare a deşeurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate firmele autorizate pentru implementarea răspunderii extinse a producătorului în domeniul ambalajelor; cei care colectează/valorifică/salubrizează și raportează deșeuri pentru operatori economici menționați anterior; companiile autorizate pentru preluarea obligațiilor de colectare a DEEE-urilor și a bateriilor firmele care transportă transfrontalier deșeuri în vederea gestionării în România; firmele de salubritate municipală, începând cu 1 ianuarie 2024.
Amenzi mari
Firmele care nu vor respecta legislația în vigoare riscă amenzi usturătoare. Dacă au obligația șă folosească aplicația SIATD și nu fac acest lucru, companiile pot fi sancționate cu 10.000 de lei. Aceleași amendă se aplică și firmelor nu trec pe bonul fiscal sau pe factură ecotaxa aplicată pungilor care nu sunt de uz casnic.
Raportarea de date false de către firmele care au obligația de a folosi SIATD se sancționează cu amendă de la 200.000 la 250.000 lei.
În plus, firmele care vând pungile de uz casnic pe post de pungi de ambalare sau nu le înscripționează corespunzător riscă amenzi care pot ajunge și la 50.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.