Reguli dure sunt așteptate în Austria, din cauza exploziei de infectări cu COVID-19. Primarul Vienei, îngrijorat de o posibilă incidență și mai mare a cazurilor

Reguli dure sunt așteptate în Austria, din cauza exploziei de infectări cu COVID-19. Primarul Vienei, îngrijorat de o posibilă incidență și mai mare a cazurilor Sursa: Dreamstime.com

Miercuri, 6 iulie, autoritățile de la Viena au anunțat o explozie de infectări cu COVID-19, doar în această zi fiind raportate 3.460 de noi cazuri, astfel că primarul capitalei, Michael Ludwig, a convocat o echipă de specialiști pentru ziua de joi, 7 iulie, pentru a pune la punct o nouă strategie privind combaterea pandemiei.

Miercuri, 6 iulie 2022, Austria înregistra 12.529 de noi infecții confirmate, capitala Viena fiind în topul orașelor infectate, cu 3.460 de noi cazuri. La nivel de țară, în ultimele 24 de ore, 11 pacienți au murit din cauza infectării sau fiind infectate cu virusul.

Capitala Austriei, lovită de un nou val de infectare cu COVID-19

La nivel de săptămână, incidența cazurilor este una alarmantă, de 819,6, spun autoritățile de la Viena. În capitala țării, valoarea incidenței ajunge la 1.308,6, asta pentru că aproape 50% din totalitatea testelor efectuate în Austria au vizat capitala republicii.

Deși Guvernul federal spune că nu întrevede niciun motiv pentru a impune noi restricții împotriva pandemiei de COVID-19, edilul Vienei spune că are de gând să se consulte cu specialiștii în virusologie în cursul zilei de joi, 7 iulie, fiind îngrijorat de posibila evoluție a cazurilor de infectare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi restricții după explozia de infectări din Viena

În Austria, măștile de protecție FFP2 sunt încă obligatorii în farmacii și în transportul public, în vreme ce carantinarea este și era reglementată în mod strict, mai ales în capitala țării. Date fiind noile cazuri de infectare anunțate, sunt așteptate măsuri restrictive în plus.

Printre acestea, s-ar număra reintroducerea purtării măștii de protecţie în supermarketuri, retail și gastronomie, la fel ca în cazul unor evenimente cu public numeros, precum meciuri de fotbal ori concertele, conform ZiarulRomanesc.at.

Ministrul de Interne din Austria a cerut mai multe controale la frontierele din UE

Restricții propuse de Austria și în privința migrării în interiorul UE. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a solicitat vineri, 10 mai, o politică mai puternică de control la frontierele din Uniunea Eurpeană. El a spus că înțelege ideea de libertate de circulație, dar că trebuie să existe un echilibru între aceasta și nevoia de securitate. Declarațiile au făcute înaintea unei reuniuni în cadrul căreia blocul comunitar va dezbate politica sa privind migranții, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Miniştrii europeni de interne s-au reunit la Luxemburg pentru a dezbate mai multe puncte pe agendă, inclusiv un nou mecanism prin care migranţi sosiţi în statele UE mediteraneene vor fi relocaţi în alte ţări membre.

Înaintea reuniunii cu omologii săi din celelalte state ale Uniunii Europene, Karner a subliniat faptul că nu este de acord să le fie transmis traficanţilor de migranţi un mesaj greşit, şi anume acela că „Europa este deschisă, Europa îi primeşte“.

Controale la frontierele dintre statele UE

Ministrul austriac a subliniat nevoia consolidării frontierei externe a UE şi a susţinut, de asemenea, posibilitatea instituirii în viitor a unor controale la frontierele dintre statele UE.

„Da, libertatea de circulaţie este importantă. Este o componentă esenţială a UE. Dar trebuie să asigurăm şi securitatea, iar aceasta este atât de importantă, încât controalele la frontiere în interiorul UE pot fi necesare în unele situaţii’“, a argumentat Gerhard Karner.

Austria, dar şi altele membre ale blocului comunitar şi care fac parte din spaţiul Schengen, inclusiv Germania şi Franţa, au instituit timp de mai mulţi ani controale temporare la frontiere, invocând migraţia ilegală şi terorismul.

Noi reguli pentru spațiul Schengen

Curtea de Justiţie a UE a hotărât, în aprilie 2022, că statele membre ale spaţiului Schengen pot prelungi astfel de controale doar în cazul unor ameninţări noi şi serioase la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii“, se arată într-o decizie a Parlamentului European.