Parlamentul European a votat în favoarea normelor UE care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice

Parlamentul European a votat în favoarea normelor UE care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice Parlamentul European. Sursa foto: Luca Campisi | Dreamstime.com

Parlamentul European a hotărât să nu blocheze legea Uniunii Europene care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice. Proiectul a scos la lumină divergențele profunde dintre țări în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice.

Parlamentul European a votat miercuri, 5 iulie, în favoarea normelor UE care etichetează investițiile în centralele electrice nucleare și pe bază de gaz ca fiind ecologice, deschizând astfel calea pentru ca propunerea să devină lege.

Legea a trecut cu doar 22 de voturi diferență. Obiecțiile formulate de comisii nu au întrunit numărul necesar de voturi, 353. Obiecțiile au primit doar 328 de voturi  și 278 de voturi împotrivă. Votul Parlamentului este decisiv, întrucât are drept de co-decizie în chestiunea taxonomiei. Dacă propunerea Comisiei ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Votul s-a desfășurat  personal. Astfel încât, cei câțiva deputați bolnavi din cauza COVID-19 au îngreunat și mai mult procesul de votare. Parlamentul a votat în jurul prânzului legea. Normele se vor aplica începând cu anul 2023, potrivit Hotnews.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine susține propunerea

Polonia și Franța susțin ideea de clasificare a energiei nucleare pe bază de gaze verzi. Deputatul conservator, Pernille Weiss, un susținător al acestei idei, a avertizat că dacă nu se vor stimula investițiile în gaz și energie nucleară, Uniunea Europeană va fi „legată de cărbune și petrol" și va fi mai greu să reducă emisiile care încălzesc planeta.

Franța, care se bazează pe energia nucleară, a sprijinit puternic propunerea. Alături de ea a fost Polonia, un stat pro-gaz. Printre cei care se opun se numără Germania, care este anti-nucleară, și state precum Danemarca, care afirmă că nu este credibil să etichetezi gazele care emit CO2 ca fiind prietenoase cu clima.

Unii deputați europeni, guvernele Austriei și Luxemburgului și activiști pentru combaterea schimbărilor climatice au amenințat că vor lua măsuri legale dacă propunerea UE va deveni lege.

Inițial, au fost strânse 639 de voturi, 278 dintre deputați au susținut o moțiune de blocare a normelor UE privind gazele și energia nucleară. 328 s-au opus, iar 33 s-au abținut. Astfel, nu a fost întrunită majoritatea de 353 - din totalul de 705 legislatori ai Parlamentului. Acesta era numărul minimum de voturi de care avea nevoie moțiunea pentru a bloca propunerea UE.