Mumia lui Hatshepsut, cea mai importanta femeie-faraon a Egiptului antic, a fost identificata gratie celor mai avansate tehnologii criminalistice ale momentului, a anuntat canalul de televiziune Discovery.

Corpul imbalsamat al reginei era depozitat de multa vreme in subsolul Muzeului din Cairo, insa identificarea sa cu un grad ridicat de certitudine nu a fost posibila decat de curand.

Discovery apreciaza ca descoperirea este cea mai importanta dintre cele facute in Valea Regilor, dupa cea a mormantului lui Tutankhamon, si a rezultat in urma unei investigatii de un an, condusa de Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor, din Egipt.

Analizele ce au condus la identificarea lui Hatshepsut vor fi redate in detaliu in documentarul „Secretele Reginei Pierdute a Egiptului”, difuzat de Discovery pe 15 iulie.

Considerata a fi una dintre cele mai extraordinare femei din istorie, Hatshepsut a fost fiica faraonului Tutmes I si sotia lui Tutmes al II-lea, fratele ei vitreg.

Expertii au reusit sa afle cui apartine mumia neidentificata gratie descoperirii unei cutii inscriptionate cu numele lui Hatshepsut, continand o masea.

Masurata, aceasta s-a potrivit perfect in spatiul unui molar lipsa al mumiei neidentificate, descoperita in mormanul KV60 din Valea Regilor.