Evenimentul Zilei > International > Referendum în Ucraina. Peste 90% dintre votanții din zonele ocupate ar susține alipirea la Rusia. Acuzații de fraudă. Update
Referendum în Ucraina. Peste 90% dintre votanții din zonele ocupate ar susține alipirea la Rusia. Acuzații de fraudă. Update

Referendum în Ucraina. Peste 90% dintre votanții din zonele ocupate ar susține alipirea la Rusia. Acuzații de fraudă. Update

Rezultatele preliminare ale referendumului din regiunea Zaporojie arată că 93% din alegători sunt de acord cu aderarea la Rusia. Restul de 7% au votat pentru susținerea statului ucrainean. Guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, susţine că ocupanții ruși au inventat o „prezență” de până la 50% la referendum.

UPDATE 2: Așa zisele referendumuri din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca valide de către Moscova. Oficialii ruși susțin că prezența la referendumul pentru anexarea regiunii Lugansk au participat peste 50% dintre alegători. Prezența la vot în Lugansk, până la ora 20:00, ora Moscovei, ar fi fost de 76,09%.

Prezența la vot la referendumul desfăşurat în regiunea ocupată Herson este de 48,91%, iar prezența la vot în regiunea Zaporijjie este de 51,55%. În condițiile în care numărul ucrainenilor interesați să voteze la aceste așa-zise scrutinuri este redus, autoritățile electorale susțin că au luat în calcul voturile din străinătate.


UPDATE 1: Guvernatorului regiunii susține că rușii nu au liste cu populația rămasă în orașele capturate. Cu toate acestea, oficialii raportează deja o „prezență” de 45%. Haidai a explicat că în prima zi a așa-zisului referendum, militari ruși înarmați au mers din ușă în ușă și i-au forțat pe localnici să voteze. Mai mult decât atât, în weekend, persoane cu mitraliere inspectează locurile aglomerate, în special piețele. În aceste locuri, ocupanții verifică documentele oamenilor și îi trimit să „voteze”.

Serhi Haidai a mai explicat că invadatorii pot avea în vedere 46% din cei 10.000 de oameni care au mai rămas în Severodonețk. Este vorba despre 4.500 de persoane din 110.000 câte erau în oraș înainte de război, informează Rador.

Locuitorii din regiunea Zaporojie au votat într-un număr foarte mare alipirea la Federația Rusă, de 93%, după cum arată rezultatele unui studiu al Institutului republican de studii politice și sociologice din Crimeea.

Rezultatele referendumului, în favoarea Rusiei

„Din cei care au votat la referendum și au răspuns la întrebări, 93% au declarat că s-au pronunţat în favoarea aderării regiunii Zaporojie la Federația Rusă, în timp ca 7% au declarat că susțin statutul ucrainean al regiunii”, se specifică într-un comunicat emis de institut.

Referendumurile în cele patru regiuni ucrainene, Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia, vor fi organizate între 23-27 septembrie. Alegătorii vor trebuie să-și exprime dorința dacă vor sau nu să intre în Federația Rusă.

Preşedintele comisiei electorale din autoproclama republică populară Luhansk, Elena Kravcenko, a declarat că instigatorii ucraineni au postat adresele secţiilor de vot din regiunea Luhansk pe rețelele de socializare și le cer trupelor ucrainene să deschidă focul asupra lor, potrivit Rador.

Referendumurile se desfășoară sub amenințarea armelor

Imaginile din regiunea Zaporojie arată cum oamenii sunt chemați la vot sub amenințarea soldaților care poartă arme. În imaginile de pe rețelele de socializare se observă trei „civili” însoțiți de doi bărbați înarmați, care bat la uși pentru a-i determina pe localnici să vină să participe la referendum.

Deși anexarea celor patru regiuni nu va fi recunoscută la nivel internațional, Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, ceea ce ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.

La rândul său, Zelenski a mărturisit că referendumurile organizate de Rusia nu sunt doar crime împotriva dreptului internațional și legislației, ci sunt crime împotriva unor persoane specifice, împotriva unei întregi națiuni. Mai mult, el a chemat o adunare de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a rezolva această problemă.