Evenimentul Zilei > International > Zelenski cere trupelor ruse să se predea: „Pentru ce luptați?”. Ucraina promite să trateze rușii într-un mod civilizat
Zelenski cere trupelor ruse să se predea: „Pentru ce luptați?”. Ucraina promite să trateze rușii într-un mod civilizat

Zelenski cere trupelor ruse să se predea: „Pentru ce luptați?”. Ucraina promite să trateze rușii într-un mod civilizat

Volodimir Zelenski, în mesajul direct adresat cetățenilor ruşi, le-a transmis că Vladimir Putin îşi trimite cu bună ştiinţă „cetățenii la moarte”. Mai mult, președintele ucrainean le-a dat asigurări că „nimeni nu va şti care sunt circumstanțele predării voastre”.

Este pentru a doua oară în această săptămână când președintele Ucrainei se adresează în limba rusă cetățenilor din statul vecin. Între timp continuă referendumurile de alipire la Rusia continuă în Zaporojie, Herson, Donetk și Lugansk controlate de armata rusă și milițiile pro-ruse locale.

Președintele Zelenski a cerut trupelor ruse să se predea dând asigurări că: „Veţi fi trataţi într-un mod civilizat… nimeni nu va şti care sunt circumstanțele predării voastre. Puterea rusă înțelege perfect că îşi trimite cetăţenii la moarte. Este mai bine să refuzi apelul la serviciu militar decât să mori pe pământ străin ca un criminal de război, a transmis Volodimir Zelenski în mesajul video.

Rusia a demarat planul de alipire a celor patru provincii din Ucraina

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfășurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, a declarat o sursă din Duma de Stat pentru TASS. O sursă a anunțat că nu este exclus ca Vladimir Putin să se adreseze Parlamentului pe 30 septembrie.

În perioada 23-27 septembrie, în republicile populare Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, se votează în cadrul unui referendum privind autodeterminarea și apartenența la Rusia. Președintele Vladimir Putin a promis că va contribui la asigurarea securității acestui referendum și că va accepta rezultatul votului.

Experții occidentali spun că așa zisele referendumuri, care se vor desfășura pe parcursul a 5 zile, vor permite Rusiei să revendice – în mod ilegal – patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei ca fiind ale sale.

Zelenski acuză Israelul

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este șocat de lipsa ajutorului din partea Israelului pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse la scară largă.

„Sunt șocat. Nu înțeleg. Israelul nu ne-a dat nimic, nimic, zero… Eu înțeleg că israelienii trebuie să își apere propriul pământ, dar am primit informații că Israelul își exportă armele în alte țări. De ce nu ne-ar da apărare antiaeriană? Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a declarat  șeful statului, într-un interviu pentru cotidianul „Ouest-France”.

Israelul, care a condamnat invazia rusă în Ucraina, este atent să nu tensioneze relațiile cu Moscova, un pion de putere în Siria vecină, unde forţele israeliene atacă frecvent miliţiile pro-iraniene.

Motivele Israelului de a sta departe de conflictul din Ucraina

„Înţeleg – au o situaţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia”, a spus preşedintele Zelenski. „Exprim fapte. Conversaţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina”, a precizat liderul de la Kiev.

Președintele Zelenski a vorbit și despre influența Rusiei asupra Israelului. „Se poate observa influența Rusiei asupra Israelului. Eu văd Israelul ca un stat independent” – a adăugat liderul ucrainean. Totodată, Zelenski şi-a exprimat convingerea că societatea civilă din Israel susține Ucraina, informează RADOR.