Reeşalonarea scumpeşte creditul cu 20%

Reeşalonarea scumpeşte creditul cu 20%

Metodele salvatoare pentru client, pe moment, se dovedesc dezavantajoase în timp.

Deşi băncile ne-au oferit soluţii pentru a nu rămâne cu restanţe la credite, acestea sunt destul de scumpe. Spre exemplu, reeşalonarea împrumutului, care presupune o rată mai mică pe o durată de timp mai lungă, de fapt, mai creşte valoarea sumei returnate. „Pentru a se găsi o rezolvare a problemei, este foarte important ca împrumutatul aflat în impas să se prezinte la bancă şi să anunţe că nu mai poate plăti ratele“, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar al IpoteciDirect.

Din acest moment, grija băncii este de a încerca să micşoreze ratele cât mai mult posibil. Reeşalonarea scade rata, dar creşte datoria la bancă. „Cea mai la îndemână soluţie a celor supraîndatoraţi la bancă rămâne reeşalonarea creditului, prin prelungirea perioadei în care se pot returna banii, condiţiile de finanţare păstrându-se nemodificate, inclusiv dobânda la care a fost contractat împrumutul“, ne-a mai spus analistul. Soluţie de avarie De exemplu, dacă un client a împrumutat 100.000 de euro pe 25 de ani în urmă cu trei ani, la o DAE (dobândă anuală efectivă) de 14%, plăteşte o rată lunară de 1.125 de euro, însumând 340.000 de euro la finalul perioadei de creditare. După 36 de luni în care a plătit ratele la timp, beneficiarul mai are de rambursat 98.120 de euro în 22 de ani. Prin rescadenţare, soldul îi va fi redistribuit în rate egale pe o perioadă mai lungă de timp, 35 de ani. Astfel, cei 98.120 de euro vor fi achitaţi în 35 de ani, cu o rata lunară de 920 de euro. În urma acestei operaţiuni, clientului îi este redusă rata lunară cu 20%. Însă prin majorarea perioadei de creditare de la 22 de ani până la 35 de ani, cu 37%, este majorată suma ce trebuie să fie rambursată la finalul perioadei de creditare cu 20%, la 420.000 de euro. „Pentru efectuarea acestei operaţiuni, băncile percep un comision, de regulă 1%, aplicat la suma ce este reeşa lonată (sold). Pentru exemplul de mai sus, clientul ar avea de plătit băncii 981 de euro“, a mai spus Raluca Dobre.

VARIANTĂ

Ne puteți urmări și pe Google News

Reconversia, doar la cursul băncii Soluţia conversiei valutare trebuie cântărită cu mare atenţie. Aceasta presupune, cel puţin în teorie, transformarea valutei împrumutului într-o alta ce oferă avantajul unei rate lunare simţitor diminuată. În prezent însă, există o diferenţă majoră între costul creditului în euro şi cel în moneda naţională, de peste 5 puncte procentuale. Apoi, costul acestei operaţiuni este de 2% din sold. Unele bănci fac conversia la cursul practicat de ele, nu la cel al Băncii Naţionale a României.