Evenimentul Zilei > Politica > Rectificarea bugetară: Cum au fost împărțiți banii. „STB trebuie să plătească salariile”
Rectificarea bugetară: Cum au fost împărțiți banii. „STB trebuie să plătească salariile”

Rectificarea bugetară: Cum au fost împărțiți banii. „STB trebuie să plătească salariile”

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, vineri, rectificarea bugetară a Primăriei București cu 49 de voturi „pentru” și o abținere. Bugetul total a ajuns la suma de 6, 2 miliarde de lei, după ce instituția a primit 388 de milioane de lei cote defalcate din impozitul pe venit. Aproape 400 de milioane de lei au fost acordate pentru subvenția STB, termoficare și ajutoare sociale.

Bugetul Primăriei București crește cu 388 milioane de lei, suma ajungând, în final, la 6, 2 miliarde de lei. Iată cum au fot împărțiți banii:

  • Direcția Generală de Asistență Socială a primit 110 milioane de lei în plus, bugetul pentru ajutoarele sociale crescând de la 343 milioane la 453 milioane lei;
  • Bugetul pentru subvenția agentului termic va crește cu 78 milioane de lei, de la 907 milioane lei la 986 milioane de lei – sumă oferită cu scopul de a acoperi diferențele de preț și tarif;
  • Subvențiile pentru STB vor crește cu 200 de milioane de lei.

Primarul Nicușor Dan: „STB trebuie să plătească salariile”

„Consiliul General al Municipiului București a votat azi o rectificare bugetară pozitivă, care asigură suplimentarea veniturilor municipalității cu 388 de milioane de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru subvenționarea în continuare a transportului public local și a termoficării. Sunt două servicii publice foarte importante pentru bucureșteni, pe care am promis că le vom susține în continuare, iar în paralel facem eforturi pentru îmbunătățirea lor”, a anunțat primarul Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

La începutul ședinței CGMB, edilul a vorbit despre importanța alocării unei sume mai mari de bani de la buget pentru STB și sistemul de termoficare. „E o şedinţă de urgenţă pentru că la începutul săptămânii viitoare STB trebuie să plătească salariile. În rectificarea bugetară, o să avem o sumă importantă care merge către subvenţia la transportul public. E promisiunea noastră că vom face un transport public eficient.

O sumă importantă merge către sistemul de termoficare. Vom face un sistem de termoficare la nivelul secolului XXI. E un efort important care o să dureze câțiva ani, după ani de zile în care nu s-a făcut nimic și nu s-a investit”, a declarat Nicuşor Dan, la începutul şedinţei CGMB.

USR-PLUS a copiat metoda Gabriela Firea

În ședința Consiliului General al Municipiului București, politicienii USR-PLUS au dat copy-paste la metoda Firea, atât de vehement criticată de opozanți anterior, și au decis să angajeze Primăria Capitalei în cheltuieli sociale masive, riscând să lase bucureștenii și în următorul sezon rece fără apă caldă și căldură.

Banii vor fi direcționați chiar către ajutoarele sociale introduse de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, deși, în primăvara anului 2021, USR-PLUS a susținut că aceste ajutoare trebuie să fie reduse și chiar a votat pentru reducerea lor la jumătate, în contextul în care Primăria se afla în stare de faliment și trebuia să renunțe la o serie de cheltuieli.

USR-PLUS s-a răzgândit, însă, și a angajat Primăria București în cheltuieli sociale masive. Demersul a fost lăudat chiar de către fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, care a precizat că USR-PLUS București „nu a fost niciodată de acord cu reducerea indemnizației sau stimulentului pentru persoanele cu handicap sau celelalte persoane vulnerabile” din Capitală.