Evenimentul Zilei > EVZ Special > Femeia de serviciu, pedichiuristă pentru dom’ director. Cursuri de „reconversie profesională” la Primăria din Tg. Jiu
Femeia de serviciu, pedichiuristă pentru dom’ director. Cursuri de „reconversie profesională” la Primăria din Tg. Jiu

Femeia de serviciu, pedichiuristă pentru dom’ director. Cursuri de „reconversie profesională” la Primăria din Tg. Jiu

Scandal ca la ușa cortului, ieri, în Primăria Tg. Jiu, la puțin timp după ce o fotografi e care îl înfățișează pe Marian Rotaru (directorul Direcției Publice de Patrimoniu, subordonate Primăriei din localitate) cu picioarele crăcănate, așteptând ca femeia de serviciu să-i termine de făcut pedichiura, a circulat mai toată ziua pe internet. Deși s-a arătat oripilat de ceea ce se întâmplă în bătătura Primăriei pe care o păstorește, edilul Romanescu nu ia nici o măsură. Cică e treaba Comisiei de Disciplină. Care Comisie nu e de găsit.

Foaie verde de brăduț/ Îmi fac pedichiura țuț/ Și nu dau nici un bănuț”. Cam așa ar sta lucrurile dacă e să te iei după fotografia difuzată ieri în spațiul public de ziarul „Scandalul de Gorj”, în care directorul Direcției Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Tg. Jiu, Marian Rotaru, este surprins cu un picior într-un lighean cu apă, iar cu altul, pe genunchiul unei femei despre care se zice că ar fi îngrijitoarea instituției.

Poza cu pricina e însoțită și de un text în care se spune că onor directorul Rotaru își face pedichiura la serviciu. Probabil, săracu om nu a găsit, la îndemână, vreo profesionistă în ale pilitului și tăiatului unghiilor de boss al Direcției Publice de Patrimoniu, situație în care a apelat și el, ca omu’, la cine a putut. Recte, la femeia de serviciu din instituția unde taie, spânzură și își face pedichiura.

 

Luxație la o gleznă și gută la cealaltă!

Cum era de așteptat, atât presa locală, iar mai apoi, cea națională, au preluat imediat știrea rostogolind-o în fel și chip. Ba și televiziunile s-au înghesuit să prezinte „pe sticlă” instantaneul cu pricina. „Marian Rotaru a declarat pentru România TV că fotografia este din 2016. El susţine că suferise o luxaţie la o gleznă şi că femeia de serviciu îi punea o faşă cu gheaţă. Cât despre celălalt picior, pe care îl ţinea în ligheanul cu apă, spune că avea gută şi îl ţinea aşa la indicaţia medicului. Marian Rotaru a mai spus că îi va da în judecată pe cei care au publicat fotografia”, au scris jurnaliștii de la romaniatv.ro. Cam asta ar fi tot!

Deocamdată, pentru că, între timp, mai apar scoase de la naftalină oareșce cazuri în care tot dom’ director apare în situații la fel de deocheate și imorale precum cea de față. Bunăoară, tot cei de la „Scandal de Gorj” spun că șeful direcției menționate ar mai fi avut, într-un trecut nu tocmai îndepărtat, derapaje de acest gen. „În vara anului trecut, directorul DPP și-a luat subordonații să-i cosească iarba la vila sa din cartierul Ursați și pe ulițele din Lelești, iar în urma unei cercetări administrative s-a ales doar cu o mustrare. La începutul acestui an, o subalternă a lui Rotaru a detaliat șefilor Primăriei Tg-Jiu, dar și altor instituții, comportamentul agresiv al directorului DPP, amenințările și jignirile la care a fost supusă o lungă perioadă”, se menționează în textul aceluiași articol.

 

Primarul nu tolerează și nu comentează

Evenimentul Zilei a încercat să afle cum stau lucrurile cu adevărat și cine este autorul fotografiei, deja celebre, în care onor directorul își arată în toată splendoarea lor piciorușele suflecate până în dreptul genunchilor. În ceea ce-l privește pe autor, acesta se încăpățânează să rămână anonim – probabil că-l știe doar Rotaru de vreme ce se uită fix în „ochiul” aparatului de fotografiat.

 

Pasați de colo-colo

Tot în coadă de pește riscă să rămână și ce s-a întâmplat în biroul lui Rotaru, atâta vreme cât nimeni, din cei abilitați să ia cuvenitele măsuri, nu pare a fi dispus să ia taurul de coarne și să îl bruftuluiască pe director așa cum se cuvine. După mai bine de o oră de stat călare pe telefoane, răstimp în care am încercat să stăm de vorbă cu cineva din conducerea primăriei (practic, am fost pasați de colo, colo, de la secretara domnului primar la cea a domnului viceprimar și, în sfârșit, la cea a secretarului, care – nu se putea altfel – ne-a făcut înapoi legătura cu biroul primarului – la urma urmei, trebuia să închidă cineva cercul, nu?), în sfârșit am reușit să intrăm „în direct” cu Marcel Romanescu (foto), primarul din Tg. Jiu.

„Nu tolerez sub nici o formă genul acesta de abatere”, a decretat la telefon primarul. Tot el și-a rezervat, câteva secunde mai târziu, și dreptul de a nu comenta ceea ce a văzut în fotografia cu pricina și ceea ce a citit în ziarul local. „I-am cerut directorului Marian Rotaru o notă explicativă cu privire la ce se scrie în presă. Am cerut, de asemenea, Comisiei de Disciplină să ia act și să facă lumină în acest caz. Aștept să se pronunțe comisia și să îmi răspundă domnul Rotaru. Până atunci, nu comentez”, a mai declarat pentru Evz edilul Romanescu.

 

„Să arunce un ochi în Codul de conduită”

Mai transparent decât primarul a fost Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, la urechile căruia a ajuns într-un final isprava pusă pe seama directorului Rotaru. „Există o lege care reglementează statutul funcționarului public. Este inacceptabil să se întâmple așa ceva. Ar trebui ca cei ce se fac vinovați, dacă e adevărat, să arunce un ochi în Codul de conduită al funcționarului public”, a declarat președintele CJ Gorj. Așa este, dom președinte. Noi am adăuga și în Codul bunelor maniere!

 

Nu este un caz singular

Cazul lui Marian Rotaru nu este nicidecum singular. În luna mai a acestui an, un copil internat la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie” le-a fotografiat, de-a lungul câtorva luni, pe mai multe infirmiere ale spitalului, care îi spală și îi lustruiesc mașina Mihaelei Bălgrădean, șefa secției Nefrologie Pediatrică. În imagini se vede cum infirmierele și asistentele dau cu apă pe mașină, o lustruiesc bine și fac curat inclusiv în interiorul autoturismului. Fotografiile au fost făcute pe parcursul mai multor luni. Mihaela Bălgrădean a recunoscut că „le mai roagă” pe infirmiere să îi spele mașina, pentru că ea nu are timp să își ducă autoturismul la spălătorie.