Recensământ 2022. Două milioane de formulare online nu sunt valide, românii riscă amenzi
- Simona Suciu
- 17 iunie 2022, 20:35
Românii care nu au primit confirmarea de validare la 7 zile după autorecenzare, trebuie să aștepte acum acasă vizita recenzorului. Unele formulare nu au fost complete, iar platforma a permis trimiterea lor.
Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de auto-recenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.
„Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare“, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică.
Probleme în platformă
Cei care se află în această situație știu probabil că nu au fost luați în evidență. Mulți au încercat să obțină dovada recenzării după 7 zile și li s-a transmis că formularul nu a fost validat. Culmea este că mulţi care au întâmplimat această problemă au primit pe mail, după completarea chestionarului, mesajul „Vă mulţumim pentru participarea dvs. la Recensământul populaţiei şi locuinţelor – runda 2021”.
Conform unor surse problema a apărut în urma unei scăpări în realizarea platformei, în sensul că aceasta nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete sau incorecte. Cei aflaţi în această situaţie sunt nevoiţi acum ca până la 17 iulie 2022 să aştepte sosirea recenzorului la domiciliu, scrie adevarul.ro.
Ce întrebări vă pun rezenzorii
Recenzorii care vin acasă completează răspunsuriole direct pe tabletă, astfel că totul merge mult mai repede. Cele mai multe întrebări vor viza detalii legate de locuință (număr de camere, construcția, dotări, materiale folosite, etc.), precum și studiile efectuate până în acest moment. Veți mai fi întrebați și despre câte persoane locuiesc cu dumneavoastră, dacă mai aveți alte proprietăți sau terenuri și dacă sunteți căsătoriți sau nu. Dacă aveți copii se solicită menționarea numărului acestora. În plus, trebuie să aveți buletinul, deoarece CNP-ul se trece în formular.
Recenzorii nu au voie să vă ceară date sensibile legate de conturile bancare pe care le aveți sau detalii despre salariu. În plus, nu au voie să vă chestoneze nici despre opiniile politice sau starea de sănătate. Înainte de a-i permiste recenzorului să intre în locuință, solicitați să-i vedeți legitimația.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.