Rebeliunea Wagner. Ce soartă vor avea mercenarii din armata lui Evgheni Prigojin
- Julieta Savitchi
- 26 iunie 2023, 11:15
Armata de mercenari Wagner va fi desfiinţată, iar unii din luptătorii lui Evgheni Prigojin vor avea dreptul să se înroleze în forţele armate ale Federaţiei Ruse şi să plece să lupte din nou pe frontul din Ucraina.
Declaraţia aparţine lui Viktor Sobolev, membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. Potrivit lui Sobolev, după revoltă, o parte din unitățile grupului Wagner se vor autodizolva, iar unii luptători vor putea trece sub conducerea Ministerului Apărării.
Reprezentantul Dumei de Stat a precizat că este puţin probabil ca mercenarilor să li se permită să meargă să slujească în Belarus pentru liderul lor, Evgheni Prigojin.
Se vor înrola în armată doar cei care nu au participat la rebeliune
„Cei care nu au luat parte la rebeliunea directă, dacă vor, vor semna un contract cu Ministerul Apărării și se vor întoarce în zona operaţiunii militare special. Încă nu este clar ce se va întâmpla cu ei, dar nu vor fi urmăriți penal. La fel cum a fost încetat şi dosaru penal împotriva lui Prigojin”, a spus Victor Sobolev.
În același timp, el a sugerat că mercenarii care au luat parte la rebeliune, „vor fi trimiși acasă”. „Având în vedere meritele lor, nu vor fi urmăriți penal. Acest lucru este oficial, am auzit clar acest lucru de la Dmitri Peskov”, a mai spus Sobolev .
Cât îl priveşte pe Evgheni Prigojin, la această oră nu se cunoaşte locul unde se află acesta.
Din istoria grupului Wagner
Grupul Wagner este o organizație paramilitară rusă. A fost descrisă de unii ca fiind o companie militară privată (sau o agenție de contractare militară privată), ai cărei contractori ar fi participat la diferite conflicte, inclusiv operațiuni în Războiul civil din Siria, de partea guvernului sirian, precum și, din 2014 până în 2015, în Războiul din Donbas, Ucraina, ajutând forțele separatiste ale republicilor auto-declarate Doneţk și Lugansk. A participat și la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă.
Grupul Wagner a fost creat în anul 2013 în regiunea Krasnoda din sudul Rusiei ca o anexă a Direcţiei principale de informaţii din Rusia. Wagner a fost numele conspirativ al lui Dmitri Utkin, fondatorul grupului. Avea peste 6.000 de membri în decembrie 2017.
Rusia a negat până la începere războiului în Ucraina existența Grupului Wagner. Raportul din 24 aprilie 2020 al Consiliului de Securitate ONU a afirmat că această armată privată a intervenit şi în războiul civil din Libia.
Pentru războiul din Ucraina, grupul Wagner a recrutat aproximativ 50 de mii de pușcăriași ruși. Dintre aceștia, în ianuarie 2023, doar 10.000 au rămas pe front, restul au murit, s-au predat ori au dezertat.
La începutul rebeliunii, Evgheni Prigojin a declarat că armata sa numără 25.000 de luptători.