Rebeliunea Wagner. Analiștii din Rusia nu se așteaptă ca Prigojin să dispară liniștit, în noapte

Rebeliunea Wagner. Analiștii din Rusia nu se așteaptă ca Prigojin să dispară liniștit, în noapte Mercenarii Wagner anunță că se pregătesc să cucerească capitala Ucrainei. Sursa foto: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Măsurile de securitate impuse la Moscova, după rebeliunea mercenarilor de la Wagner, au fost păstrate de autorități și pentru ziua de duminică. BBC a făcut o analiză despre situația din Rusia, și despre ce se va întâmpla în viitor cu gruparea Wagner și cu liderul acesteia, Evgheni Prigojin.

Într-un interval de 24 de ore, de vineri seara și până sâmbătă seara, Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai mare provocare la adresa autorității sale de la venirea la putere, în urmă cu 23 de ani.

În timp ce riscul imediat pare că a fost evitat, experții ruși spun că președintele rus nu iese din această criză arătând puternic, ci mai degrabă grav afectat.

În discursul de sâmbătă dimineața, Putin a vorbit despre trădare, acuzându-l pe Evgheni Prigojin, liderul Wagner, de ”înjunghiere pe la spate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De atunci, președintele Rusiei nu a mai fost văzut în public și niciun nou discurs prezidențial nu a fost planificat în viitorul apropiat. Într-un interviu preînregistrat duminică la televiziunea de stat, care pare să fi fost realizat înainte de rebeliune, Putin a declarat că este încrezător în evoluția războiului din Ucraina.

Vor urma epurări în masă

Măsurile de securitate antiteroriste sunt încă în vigoare la Moscova, dar nu este clar dacă președintele Putin se află chiar în capitala rusă în acest moment.

Unii anticipează că Putin va ataca într-un fel, fie militar Ucraina, fie pe cei din interiorul Rusiei care nu l-au susținut în timpul puciului celor de la Wagner.

Europarlamentarul polonez Radek Sikorski a declarat pentru BBC că liderul rus ”probabil că îi va epura pe cei pe care îi consideră ezitanți”, ceea ce înseamnă că regimul său va deveni ”mai autoritar și mai brutal în același timp”.

Va mai merge Prigojin în Belarus?

Omul din spatele rebeliunii, Evgheni Prigojin, este un om liber. În ciuda faptului că a încercat să răstoarne conducerea militară a Rusiei, acuzația de revoltă armată împotriva sa a fost retrasă. Cu toate astea, detaliile acordului dintre liderul de la Kremlin și șeful Wagner, nu se cunosc, decât în termeni generali.

Analiștii din Rusia nu se așteaptă ca Prigojin să dispară liniștit în noapte. Liderul mercenarilor a fost o figură foarte vocală pentru zeci de mii de luptători din Ucraina, și de asemenea, o figură importantă pentru președintele Putin, care a acționat în umbră pentru o lungă perioadă de timp.

Observatorii se întreabă cât de mult control va putea exercita liderul belarus Alexander Lukașenko asupra lui Prigojin, și dacă într-adevăr acesta va merge la Minsk.

Armata rusă a emis un ordin pentru Gruparea Wagner

Înainte de această uimitoare revoltă armată, zeci de mii de mercenari Wagner jucau un rol-cheie în războiul din Ucrainei. Dar zilele Wagner ca armată independentă se apropiau deja de sfârșit.

Prigojin și forțele sale au rezistat presiunilor ministerului rus al Apărării, iar dezgustul față de această mișcare este văzut ca un factor cheie în transformarea unei dușmănii de lungă durată în rebeliune.

Se pare că au fost retrase acuzațiile împotriva celor implicați în revoltă. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat trupele Wagner părăsind orașul Rostov pe Don, unde preluaseră controlul asupra unor baze militare. Guvernatorul din Voronej, care se află la jumătatea distanței dintre Rostov și Moscova, a declarat că forțele Wagner părăsesc, de asemenea, regiunea sa.

Cu toate acestea, nu este clar dacă acestea vor coopera pur și simplu și vor fi integrate în armata rusă obișnuită, sau chiar dacă soldații obișnuiți ai Rusiei vor servi acum de bunăvoie alături de mercenari.

Și se vor întoarce pur și simplu să lupte în zonele de conflict existente în Ucraina, așa cum sugerează presa de stat rusă? Unii analiști și-au exprimat îngrijorarea că luptătorii l-ar putea urma pe Prigojin spre vest dacă acesta va merge în Belarus, cel mai apropiat punct de unde Rusia ar putea ataca capitala ucraineană, Kiev.

Cum va afecta acest lucru războiul din Ucraina

Grupul Wagner a furnizat unele dintre cele mai reușite trupe de șoc care luptă în Ucraina, chiar dacă mulți dintre luptătorii săi au fost atrași din închisori, ademeniți cu promisiunea libertății pentru serviciul pe front. Ei au fost puternic implicați în capturarea de către Rusia a orașului Bahmut, de exemplu.

Rusia susține că rebeliunea nu a avut niciun impact asupra campaniei sale din Ucraina până în prezent.

Cu toate acestea, forțele rusești vor fi auzit, fără îndoială, ce se întâmplă, iar veștile pot fi demoralizatoare. Unii sugerează că ar putea avea loc lupte interne între unitățile rivale în zilele următoare, în funcție de ce fel de replici se vor produce în Rusia în urma evenimentelor de sâmbătă.

În Ucraina, pe lângă îngrijorarea legată de riscurile ca Rusia să își intensifice implicarea, liderii militari vor căuta să găsească oportunități de pe urma instabilității de peste graniță.

Forțele Kievului au lansat o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate de ocupanți și consideră că tulburările din Rusia oferă o ”fereastră de oportunitate”.

Un fost ambasador american în Ucraina, Bill Taylor, a declarat pentru BBC că forțele ucrainene se află într-o ”poziție bună” pentru a exploata slăbiciunile tactice expuse de mișcarea bruscă a luptătorilor Wagner.

Statele Unite au știut că Prigojin adună arme

În timp ce răzvrătirea lui Prigojin pare să fi prins Kremlinul cu garda jos, agențiile de spionaj americane au detectat semne că acesta plănuia să acționeze și l-au informat pe președintele Joe Biden, împreună cu liderii cheie din Congres, la începutul acestei săptămâni, potrivit presei americane.

Serviciile secrete americane au reperat faptul că liderul grupului de mercenari aduna arme, muniții și alte echipamente în apropierea graniței cu Rusia.

Președintele Biden a discutat cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că, pe fondul haosului, Rusia nu ar mai fi putut controla vastul arsenal de arme nucleare.

Șefii spionajului american urmăreau de luni de zile deteriorarea relației dintre Prigojin și oficialii ruși din domeniul apărării, iar serviciile de informații au ajuns la concluzia că acesta este un semn că războiul din Ucraina merge prost atât pentru Wagner, cât și pentru armata obișnuită.

Un declanșator cheie a fost un decret din 10 iunie al Ministerului rus al Apărării, care a ordonat tuturor detașamentelor de voluntari - precum Grupul Wagner - să semneze contracte cu guvernul, ceea ce ar fi reprezentat efectiv o preluare a trupelor de mercenari ale lui Prigojin.

De asemenea, președintele Putin a fost informat de propriile sale servicii de informații că Prigojin plănuia ceva. Nu este clar cu exactitate când i s-a spus acest lucru, dar a fost ”cu siguranță cu mai mult de 24 de ore în urmă”, a declarat sâmbătă, un oficial american, scriu cei de la BBC.