O tânără în vârstă de 16 ani a prezentat o reacţie adversă anafilactică, manifestată prin hipotensiune arterială, desaturare şi pierderea temporară a conştienţei, după administrarea dozei de vaccin Pfizer-BioNTech, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş, Dan Bucă, relatează Agerpres .

Tânăra a avut acordul părinților pentru efectuarea vaccinului

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș , tânăra vaccinată a avut acordul părinților pentru efectuarea acestuia. Adolescenta a fost imunizată împreună cu ceilalți membri ai familiei la centrul de vaccinare din orașul Ulmeni. Conform aceleiași surse, tânăra nu avea antecedente alergice.

“Persoana a avut acordul părinţilor pentru efectuarea vaccinului şi a fost imunizată împreună cu ceilalţi membri din familie la centrul de vaccinare din oraşul Ulmeni. În istoricul medical al persoanei nu au existat antecedente alergice”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș, Dan Bucă.

Tinerei i s-a acordat primul ajutor și a fost stabilizată

Conform aceleiaşi surse, personalul medical din centrul de vaccinare Ulmeni a acordat primul ajutor. Astfel, tânăra a fost stabilizată şi transportată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Maramureş la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare. Acolo tânăra a rămas sub supraveghere medicală.

“Ulterior, pacienta a plecat la domiciliu, nefiind necesară internarea în spital”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș, Dan Bucă.

Principalele îngrijorări și rețineri ale populației la vaccinare sunt cauzate de posibilele reacții adverse la vaccinul anti-COVID-19 care în unele situații, destul de rare, au condus chiar la decesul pacientului. De regulă însă, persoanele care prezintă reacții adverse notabile în urma vaccinării cu vaccinul anti-COVID-19 sunt suferinde de o altă afecțiune sau chiar au mai multe afecțiuni și au o vârstă relativ avansată.

Campania de vaccinare din România avansează într-un mod mulțumitor în ciuda problemelor actuale din Sănătate.