Reacție acidă a Rusiei, după anunțul câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace din 2022. „În trecut, premiul era acordat unor oameni destul de serioși”
- Andra Puiu
- 7 octombrie 2022, 22:33
Unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin, Valeri Fadeev, a criticat Comitetul Nobel și premiul anunțat astăzi. Fadeev a precizat că premiul Nobel pentru pace încetat să mai fie un premiu semnificativ.
Valeri Fadeev a declarat că în ciuda faptului că, „în trecut, premiul era acordat unor oameni destul de serioși”, acum a revenit unei organizații ucrainene care doar pretind că luptă pentru drepturile omului. Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizația rusă de apărare a drepturilor omului Memorial și organizația ucraineană Centrul pentru Libertăți Civile sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2022. Toți cei enumerați au făcut eforturi de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunțat vineri, 7 octombrie, Comitetul Nobel din Norvegia.
Premiu Nobel pentru Pace din acest an este acordat unor organizații care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului vine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse. Războiul declanșat de Rusia a atras acuzații că au fost comise numeroase crime de război.
Comitetul Nobel din Norvegia a precizat că laureații premiului reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. În plus, ei promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Mai mult decât atât, oficialii comitetului au susținut că laureații au depus „eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”.
Cine sunt laureații premiului Nobel pentru Pace
Ales Bialiaţki a ajutat la crearea grupului de apărare a drepturilor omului Viasna. El se află în prezent în detenție în Belarus. În acest context, Comitetul Nobel din Norvegia a făcut apel vineri la Belarus să îl elibereze pe activist pentru a veni la Oslo să își primească premiul. Mai mult decât atât, președinta comitetului a precizat că sunt mii de deținuți politici în Belarus. Astfel, ea se teme că rugămintea ei nu va avea șanse de reușită.
Soția lui Ales Bialiaţki, Natalia Pinciuk, a transmis, ca reacție la anunțarea premiului, că este copleșită de emoție și recunoștință. În același timp, politicianul belorus Franak Viacorka, purtător de cuvânt al opoziției din ţara sa, a declarat că premiul acordat lui Bialiaţki este o recunoaștere pentru întregul popor care este împotriva liderului autoritar Aleksandr Lukaşenko. În ceea ce privește starea lui Bialiațki, politicianul spune că este închis în condiții inumane. „Este ținut în condiții inumane și sperăm că premiul va ajuta la eliberarea sa și a altor mii de persoane din celulele lui Lukaşenko şi ale KGB-ului”.
Organizația Memorial din Rusia
Memorial, unul dintre laureații Nobel, a fost creată după prăbușirea Uniunii Sovietice pentru a documenta abuzurile asupra drepturilor omului din acea perioadă. Organizația a fost nevoită să se dizolve în prima parte a acestui an din cauza presiunii autorităților ruse asupra altor voci care s-au opus războiului din Ucraina.
Biroul din Germania al organizației Memorial a transmis de la Berlin că premiul primit este o „recunoaștere a activității noastre privind drepturile omului și în special a colegilor noștri din Rusia care au suferit și continuă să sufere de pe urma unor atacuri și unei represiuni inimaginabile”. În același timp, reprezentații germani au mai adăugat că premiul le întărește hotărârea de a-i sprijini pe colegii lor din Rusia.
Premiul Nobel pentru Pace nu este împotriva Rusiei
Președinta Comitetului norvegian a mai declarat că premiul „nu este îndreptat împotriva lui Putin, de ziua sa, sau de oricare altă zi, cu excepția faptului că guvernul său, ca și cel din Belarus, este unul autoritar și îi atacă pe activiștii pentru drepturile omului”. Mai mult decât atât, prin acest premiu a vrut să fie transmis faptul că societatea civilă și cei care apără drepturile omului sunt reprimați.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertății presei și informațiilor. Este vorba de jurnalista filipineză Maria Ressa și jurnalistul rus Dmitri Muratov. Premiul constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro). Acesta va fi împărțit între laureați și va fi înmânat pe 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo, potrivit New York Times.