Evenimentul Zilei > International > Zelenski: „Rusia a pierdut deja, nu contează ce arme folosește”
Zelenski: „Rusia a pierdut deja, nu contează ce arme folosește”

Zelenski: „Rusia a pierdut deja, nu contează ce arme folosește”

"Nu contează ce arme puteți găsi, ați pierdut deja", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de miercuri seară, subliniind că nu există nicio armă care să poată ajuta Rusia să câștige războiul.

„Ucrainenii știu pentru ce luptă. Acum, tot mai mulți cetățeni ruși își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o persoană nu vrea să oprească războiul”, a continuat Zelenski.

Și, apoi: „Chiar dacă voi (ocupanții) încă mai găsiți alte arme undeva în lume, cum ar fi aceste Shahed iraniene (dronele Shahed-136 pe care forțele ruse le-au folosit în ultima vreme), pe care le folosiți pentru a bombarda orașele noastre, oricum nu vă va ajuta. Ați pierdut deja”, a concluzionat Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a emis, însă, un decret prin care centrala nucleară ucraineană de la Zaporijjia a fost inclusă în mod oficial pe lista activelor federale ale Rusiei, informează Tass. Moscova a anexat deja regiunea în care se află fabrica.

Platforma de coordonare politică

Peste câteva ore, liderii Ucrainei, Marii Britanii și Turciei se vor alătura omologilor lor din UE pentru un summit inaugural al „Comunității Politice Europene”, care vizează reunirea continentului în fața agresiunii ruse. Reuniunea de la Praga – o idee a președintelui francez Emmanuel Macron – a fost anunțată de Bruxelles ca o „platformă de coordonare politică” pentru cele 44 de națiuni prezente.

Dar există dezacorduri profunde – și chiar un conflict deschis – între unii dintre participanți și scepticismul că evenimentul de o zi se va dovedi a fi nimic altceva decât o oportunitate de a se fotografia.

Printre cei care se vor întâlni la istoricul Castel din Praga se numără liderii Albaniei, Armeniei, Azerbaidjanului, Bosniei, Georgiei, Islandei, Kosovo, Liechtensteinului, Moldovei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Serbiei și Elveției. Rusia, care nu a fost invitată, va fi o umbră asupra întâlnirii, deoarece discuțiile se concentrează pe consecințele economice și de securitate ale războiului său împotriva țării vecine pro-occidentale, notează repubblica.it

Traducerea Rador