Evenimentul Zilei > Politica > Declaraţiile europarlamentarului PNL Rareş Bogan, comentate de Iohannis: „Cred că l-a luat puțin valul”
Declaraţiile europarlamentarului PNL Rareş Bogan, comentate de Iohannis: „Cred că l-a luat puțin valul”

Declaraţiile europarlamentarului PNL Rareş Bogan, comentate de Iohannis: „Cred că l-a luat puțin valul”

În timpul discursului său din Parlamentul European, miercuri, Rareș Bogdan a amenințat că țara noastră va provoca o criză alimentară dacă România nu va intra în Spațiul Schengen. Politicianul le-a cerut statelor membre UE să nu își mai bată joc de România.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat la amenințările lansate de către europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, cel care a spus că România ar putea stopa exportul de cereale din Ucraina, dacă țara noastră nu va fi primită în Schengen. Iohannis a spus că nu se pune problema unei astfel de abordări, iar pe Rareș Bogdan l-ar fi luat valul.

„Cred că l-a luat puțin valul. Nu se pune problema de așa ceva. Noi, dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci aşa ceva iese din orice discuţie”, a spus Klaus Iohannis.

Despre intrarea României până la finalul acestul an, președintele României a afirmat că există această posibilitate,însă nu există o garanţie că acest lucru se va întâmpla Klaus Iohannis a adăugat că sunt şanse ca ţara noastră să adere la Schengen, în contextul în care e nevoie de unitate în Europa, având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

De ce se opune Olanda ca România să intre în Schengen

„Există această posibilitate, dar garanţia, trebuie să o spun clar, nu există încă. Ne implicăm cu toţii pentru a reuşi acest lucru, eu, Guvern, europarlamentarii. MAI lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare”, a declarat Klaus Iohannis, într-un interviu acordat joi la Praga.

Întrebat despre opoziţia Olandei privind intrarea României în Schengen, şeful statului a replicat: „Suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem. După aceea vor fi discuţiile politice şi discuția finală în JAI (Formațiunea Justiție și Afaceri Interne a Consiliului European n.r.), acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură”, a completat Iohannis.