Evenimentul ZileiEVZ PlayExclusiv. Klaus Iohannis se prăbușește în sondaje. Cronica unui eșec anunțat. Video

Exclusiv. Klaus Iohannis se prăbușește în sondaje. Cronica unui eșec anunțat. Video

VIDEO
Deși în președintele Iohannis s-au pus inițial speranțe uriașe, ba chiar se anticipa o schimbare a modelului de leadership politic, acesta a dezamăgit. Prezentă în emisiunea „România lui Cristache", politologul Alina Mungiu Pippidi a comentat de ce tot mai mulți români percep o inadecvare la funcție a șefului statului, vizibilă în sondajele de opinie.

Potrivit celui mai recent sondaj CURS, Klaus Iohannis a scăzut vertiginos în preferințele românilor, la pachet cu prăbușirea partidului care l-a lansat pe prima scenă politică, PNL.

Cutremur pe scena politică: Iohannis se prăbușește în sondaje

O analiză realizată de specialiştii think tank-ului britanic Oxford Analytica și publicată de curând arată că șeful statului s-ar afla acum în cădere liberă. „Popularitatea preşedintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă având în vedere încercarea sa de a reduce influenţa Parlamentului, permiţând epurarea judecătorilor anticorupţie şi aducând figuri militare în politică”, arată analiza.

În același timp, sursa citată mai scrie și că președintele României ”erodează democraţia pluralistă din România”. Un alt lucru punctat în analiză îl reprezintă întoarcerea şefului de stat către armată şi servicii, care ”ridică îngrijorări” referitoare la viitorul pe care democrația din România îl va avea, iar temerile nu se opresc aici.

Mungiu Pippidi: Soții Iohannis s-au dovedit autosuficienți

Politologul Alina Mungiu Pippidi a analizat, în emisiunea realizată de jurnalistul Ionuț Cristache, motivele scăderii dramatice a cotei de încredere cu care românii îl creditează pe șeful statului. Unul dintre ele se referă la atitudinea autosuficientă a cuplului Iohannis.

sursa foto: Octav Ganea

„Mie mi se pare că Iohannis și doamna Iohannis s-au dovedit niște oameni destul de autosuficienți și foarte preocupați numai de cum arată ei. O mulțime de gesturi pe care Iohannis le-a promis la început, când credeam că e președintele societății civile, am stat toți nopți întregi, treji pe Facebook ca să-l alegem. El a făcut niște promisiuni minunate, că vom vorbi numai de cărți pe mandatul lui. Era un enorm de mare entuziasm”, a observat Alina Mungiu Pippidi.

„Era completat nepregătit să fie președinte”

Un alt motiv care se află în spatele prăbușirii încrederii în șeful statului este faptul că cetățenii au o percepție tot mai clară a tolerării de către Klaus Iohannis a forței tot mai mari a serviciilor secrete. Adică inversul angajamentului luat de președinte în campaniile sale electorale, când promitea că va rezolva problema influenței prea mari a serviciilor.

„N-am avut niciodată o majoritate suficientă în Parlament care să nu fie conectată cu serviciile secrete, ca să putem da o lege e veritabil control al Serviciilor Secrete. În acest timp, datorită slăbiciunii partidelor politice, Serviciile Secrete au devenit foarte puternice și chiar au preluat o parte din aceste rețele de influență cu impact economic”, a subliniat politologul. Aceasta a completat că Iohannis nu a avut experți lângă el, un motiv în plus care explică cedarea sa în fața serviciilor. „Era complet nepregătit să fie președinte”, a conchis Alina Mungiu Pippidi (foto jos).

PNL se prăbușește de mână cu șeful statului

O altă mare vulnerabilitate semnalată de invitata lui Ionuț Cristache vine din relația deficitară dintre președinte și partidul care l-a susținut în cariera sa politică. PNL cunoaște, de altfel, o scădere la fel de marwe ca Iohannis în sondajele de opinie.

„PNL este un partid nereprezentativ. Alegeri nu sunt în stare să câștige, ca să spui că vor face un guvern în jurul PNL, n-au nicio mare idee, nicio mare doctrină, pe vremuri aveau un think tank. Eu am crescut cu institutul de studii liberale, unde aveau loc dezbateri, era antrenat tineretul. Astăzi nu mai există nimic. Deci tot ce are PNL, îl are pe președintele Iohannis și el are serviciile secrete și mai ales anumite grupuri din serviciile secrete care au format rețele de influență”, a argumentat politologul Alina Mungiu-Pippidi.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro

Accesează: