Evenimentul Zilei > Justitie > Guvernul Republicii Moldova era discutat cu Putin. Stenograme din dosarul penal al fostului președinte Dodon
Guvernul Republicii Moldova era discutat cu Putin. Stenograme din dosarul penal al fostului președinte Dodon

Guvernul Republicii Moldova era discutat cu Putin. Stenograme din dosarul penal al fostului președinte Dodon

La dosarul penal în care fostul președinte al Republicii Moldova, pro rusul Igor Dodon a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, se află mai multe interceptări extrem de interesante. În acestea este folosit numele lui Putin care ar rezolva anumite dosare penale sau ar gira formarea unei alianțe politice la Chișinău.

Acuzațiilor aduse lui Igor Dodon se referă la faptul că a susținut interesele oligarhului Plahotniuc Vladimir și a omului de afaceri Iaralov Serghei, care se aflau în fruntea ”organizației criminale”.

„Cei doi aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600.000 până la 1.000.000 dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Guvernul Moldovei discutat la Moscova

Procurorii moldoveni susțin că fostul președinte Igor Dodon a discutat cu Vladimir Putin, președintele Federației Ruse despre clasarea unor dosare penale în care oligarhul Plahotniuc era vizat de procuratură rusă.

Mai mult, Dodon este acuzat că, în calitate sa de Președinte al Republicii Moldova, s-a angajat să discute cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și, personal, lui Plahotniuc, pentru crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, alături de PSRM.

Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri, în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice.

Igor Dodon este cercetat în continuare pentru comiterea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.

Discuții în numele lui Putin

Presa din Moldova a prezentat mai multe stenograme care surprind discuțiile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Momentul a fost filmat cu camerele ascunse, discuțiile fiind depuse la dosarul penal.

Aceste discuții au avut loc la data de 7 iunie 2019, la vilă de lux, departe de ochii curioșilor.

Dodon: Rușii, care-s gata să vă primească săptămâna viitoare la Putin, și să scoată toată problema. Putin în față mi-a zis – ”Sub garanția mea personală”!
Plahotniuc: Nu poate să mă invite el încolo, atâta timp cît eu am dosare acolo.
Dodon: Eu vă spun ce mi-a spus Putin mie în ochi, ieri, eu n-am motiv să nu-l cred pe Putin.
Plahotniuc: Și o să vină și o să beie ceai, cafea, le dăm la toți cum sunt, îi adresăm o întrebare nu că aș … vedem noi să întreb prin ambasador ori direct, au ei vreo soluție cu dosarele … asta-i a mea, de acord că e a mea, dar pe mine mă interesează, au o soluție ei cu dosarele fără a veni eu încolo? De ce, pentru că eu cu dosare în Moscova, nu mă pot duce.
Dodon: O să încerc, nu știu dacă ar avea vrea … Eu am să încerc, dar ceia ce mi-a spus mie și Kozac și Putin la întrevedere.

Finanțarea partidului lui Dodon cu un milion de dolari

La discuția respectivă, cei prezenți au discutat ca Plahotniuc să finanțeze partidul lui Dodon cu o sumă de bani cuprinsă între 600.000 și un milion de dolari SUA.

În acest caz, Dodon invocă din nou numele lui Putin, care nu i-ar mai fi dat bani pentru finanțarea partidului său.

Plahotniuc: Kozak? Mie să-mi spună? Să vă dau pentru PSRM?”,
Dodon: Da. Pentru întreținere, o zis – nu harașo … La noi cîte 600-700 pe lună… 800 – milion”.
Iaralov Serghei„800- un milion de dolari?
Dodon: Noi doar am vorbit cu dumneavoastră despre ceva, acela o să meragă la deservirea partidului, încercăm să majorăm de la 700-800, până la unu pe lună ca eu să întrețin partidul.