RCA pentru trotinetele electrice. O nouă obligație pentru proprietari

RCA pentru trotinetele electrice. O nouă obligație pentru proprietariAccident grav cu trotineta electrică. Un bărbat a murit. Sursa foto Arhiva EVZ. Sursă foto: Arhivă Evz

Asigurarea RCA pentru trotinetele electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h ar putea să devină obligatorii. Românii care au aceste trotinete trebuie să se informeze privind posibilele modificări din legislație.

Asigurarea RCA pentru cei care dețin trotinete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h ar putea deveni obligatorie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să facă o serie de modificări pentru ca Directivele UE să fie transpuse în legislația RCA.

Directiva UE 2021/2118/CE, care va modifica legislația RCA și care ar trebui transpusă în legislația națională în acest an, prevede redefinirea termenului de „vehicul”. Acest lucru înseamnă că obligația asigurării RCA ar putea să se extindă și pentru anumite trotinete electice. Termenul limită pentru România este de 23 decembrie 2023.

Asigurarea RCA pentru trotinetele electrice

ASF va include directiva UE în proiectul de lege privind modificarea legii RCA. În acest moment, încă se lucrează la modificări. Este important de precizat că în textul directivei UE nu este precizat în mod clar termenul de „trotinetă electrică”. Totuși, reprezentanții ASF susțin că pentru anumite tipuri de trotinete se va introduce asgurarea.

ASF a motivat că directiva 2021/2118/CE de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi modifică definiția vehiculului. Noua definiție adaugă obligația de a introduce o asigurare pentru aceste vehicule. UE a definit vehiculul drept:

  1. orice autovehicul (n.a vehicul cu motor) acționat exclusiv în mod mecanic pe uscat, dar care nu se deplasează pe șine, cu: (i) o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau (ii) o masă proprie maximă mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
  2. orice remorcă destinată utilizării cu un vehicul menționat la litera (a), indiferent dacă este cuplată sau necuplată.
Asigurare RCA, asigurare, trotinete

Asigurare RCA pentru trotinete / Sursa: Arhiva EVZ

În directivă se mai precizează că scaunele rulante folosite doar de persoanele cu dizabilități fizice nu sunt considerate vehicule.

Pentru celelalte trotinete electrice care nu se încadrează în criteriile stabilite de UE există opțiunea încheierii unei asigurări facultative. Este vorba de o asigurare ce acoperă răspunderea proprietarului sau a conducătorului. Această asigurare se va face doar dacă proprietarii vor dori.

Noua definiție UE a vehicului este neclară

Exprimarea „autovehicul acționat exclusiv în mod mecanic” este destul de neclară în Directiva UE. Este important de precizat că preambulul actului normativ prevede că noua definiție nu ar trebui să se aplice vechiculelor electrice ușoare care nu sunt incluse în definiția noțiunii de „vehicul”

 „Unele autovehicule sunt de dimensiuni mai mici și, prin urmare, sunt mai puțin susceptibile decât alte autovehicule să producă vătămări corporale grave sau daune materiale. Includerea lor în domeniul de aplicare al Directivei 2009/103/CE ar fi disproporționată și nu ar fi adaptată exigențelor viitorului.

Includerea lor ar submina, de asemenea, adoptarea unor vehicule mai noi, cum ar fi bicicletele electrice, care nu sunt acționate exclusiv în mod mecanic, și ar descuraja inovarea. În plus, nu există suficiente dovezi că astfel de vehicule de dimensiuni mai mici ar putea provoca accidente cu persoane prejudiciate în aceeași măsură ca alte vehicule, cum ar fi autoturismele sau camioanele.(..)”, se arată în directiva UE.

Ce spune Codul Rutier

Trotineta electrică este definită în Codul Rutier ca un vehicul echipat cu motor electric. În legislație se mai precizează că viteza maximă este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h. Totuși, multe trotinete electrice pot circula cu viteze mai mari de 30 km/h ori 50 km/h.

Surse din ASF au susținut că obligativitatea RCA va viza toate mijloacele de transport cu propulsie proprie care are viteză mai mare de 25 km/h, potrivit Hotnews.  În inițiativa legislativă de modificare a legii RCA transmis că Ministerul de Finanțe termenul de vehicul este definit astfel:

  • orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h;
  • orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masa proprie mai mare de 25 kg și o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h;
  • tramvai;
  • orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) și b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată.